06 Октомври 2024, 17:31 Днес (0) | Вчера (0)

Experian ще прави частен кредитен регистър в България

03 Декември 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Крайната цел е да бъде създадена независима система за обмен на кредитни данни

Първо частно бюро за обмен на кредитни данни в България ще създаде компанията Experian-Scorex. Дружеството проучва местния пазар от средата на юли, като негови партньори са Българско-американският инвестиционен фонд и Институтът за пазарна икономика. Новата структура ще се нарича Experian-Scorex Българско кредитно бюро. То ще бъде 100% собственост и ще се управлява от Experian-Scorex. Негови членове ще бъдат банки и нефинансови институции. Има вариант на по-следващ етап в проекта да бъдат поканени участници като „Топлофикация“, ВиК, НЕК, „Мобилтел“ и „Глобул“. Experian-Scorex е дъщерна фирма на компанията - доставчик на глобални бизнес решения, Experian. Фирмата е световен лидер в изграждането и управлението на бази данни за кредитни бюра и регистри. Компанията разполага с 28 офиса по целия свят, като дейността и е концентрирана основно в Европа. Приходите от продажби на компанията са над 1.2 млрд. британски лири годишно. В компанията работят 13 000 служители.
През седмицата представители на фирмата изнесоха презентация за проекта пред банкери и бизнесмени в София. Крайната цел е да бъде създадена независима система за обмен на кредитни данни. На практика това ще е алтернатива на съществуващия кредитен регистър към БНБ, в който се събират данни за всички отпуснати кредити над 10 000 лева. След последната мисия на МВФ беше решено той да бъде допълнен с информация и за по-малките банкови кредити. На този фон от Experian-Scorex обясниха, че тяхното кредитно бюро няма да конкурира, а по-скоро ще допълва регистъра на БНБ. В базата данни на частното кредитно бюро ще бъдат събирани и обработвани данни за просрочени и неплатени задължения не само към банки, но и към телефонните оператори, ВиК и други фирми - доставчици на комунални услуги за населението.
Исканията за информация и отговорите ще бъдат предоставяни на членовете на дружеството в онлайн режим. Справките ще дават представа за финансовата благонадеждност на кандидатите за кредит в реално време. Засега основният нерешен въпрос е как бюрото ще събира информация за длъжниците, при положение че съществува банкова тайна и неприкосновеност на личните данни. Именно това се оказа препъникамък пред другия нашумял проект за частен кредитен регистър, в основата на който стоеше дружеството „Банксервиз“ АД. Не е ясно и как бюрото на Experian-Scorex ще дава изчерпателна и надеждна информация за задлъжнялостта на физическите лица, при положение че участието на банките в него ще е на доброволни начала. Нежеланието на част от банките да предоставят данни за своите длъжници беше другият голям проблем, който проектът на „Банксервиз“ не успя да разреши. Това в крайна сметка принуди банките да се обърнат за помощ към БНБ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив