17 Юни 2024, 06:41 Днес (0) | Вчера (0)

Fitch: Презастрахователният сектор губи $27 млрд. от “Катрина” и “Рита”

19 Октомври 2005 11:42 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Глобалният презастрахователен сектор ще загуби около $27 млрд. от ураганите “Катрина” и “Рита” или между 4% и 8% от премиите на сектора за годината. Това съобщи международната рейтингова агенция Fitch в свой доклад, цитиран от Reuters.

Като цяло загубите за целия застрахователен сектор ще са в диапазона $30 млрд. - $50 млрд. от двете стихии.

Според изказване по време на Конференция на сектора в Лондон на старшия директор на аналитична група на Fitch за сектора презастраховане – Крис Уотърман, застрахователите ще загубят между $3 млрд. и $6 млрд. само по искове от района на най-засегнатия американски град – Ню Орлиънс.

В началото на септември тази година Fitch Ratings съобщи, че запазва прогнозата си за световния презастрахователен сектор на ниво “стабилна”, въпреки рекордните щети от урагана “Катрина”.

В същото време в отчета на Fitch се посочва, че що се отнася до прогнозите за оперативната дейност, ръстът на пазарната капитализация и др. коефициенти през следващите 12-24 месеца се запазват неизменни спрямо оценката от юли 2004 година, когато повиши прогнозата на сектора от “негативна” до “стабилна”.

Според Крис Уотърман, в анализа на Fitch има “известна неопределеност, дължаща се на щетите за презастрахователния сектор, нанесени от урагана “Катрина”, които ще се окажат най-големите от атентатите от 11 септември 2001 г., както и най-големите, причинени от природна стихия след урагана “Ендрю” през 1992 г.”.

“Ако все пак най-мрачните прогнози за щетите от “Катрина” се сбъднат, Fitch може и да преразгледа отново прогнозата си за презастрахователния сектор, като не е изключено тя да бъде понижена до “негативна”, казва още Уотърман.

“Не трябва да се забравя, че “Катрина” последва относително дълъг период на технически приемливи ставки и съответно рекордно натрупване на капитал в сектора” – коментира съавторът на доклада – старшият директор на застрахователната аналитична група на Fitch - Марк Рук.

Според него, последните тенденции в сектора на презастраховането преди “Катрина” като цяло са били благоприятни от гледна точка на финансовите резултати и капитала.

Независимо от общото понижаване на ставките по премиите, агенция Fitch оценява този фактор като естествена реакция на фона на цикличния характер на функционирането на този сектор на икономиката.

Агенцията не смята, че в сектора са създадени стопроцентови резерви по рискове от щети, причинени от природни стихии.

В същото време Fitch прогнозира, че негативните промени в резервните фондове на компаниите от сектора, които се наблюдаваха миналата година, ще бъдат преодолени умерено на фона на значителния ръст на пазарната капитализация на сектора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив