02 Май 2024, 00:04 Днес (0) | Вчера (0)

Fitch понижи рейтинга на Euroins Romania и постави българските дружества на EIG под наблюдение

13 Април 2023 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 април 2023, 13:48
Евроинс

От Еврохолд очакват ограничен ефект върху кредитния профил на ЕИГ, а EБВР предлага решение на застрахователната криза в Румъния

Рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на застрахователя Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. (Euroins Romania) (IFS) до "CC" от "B+" и постави под наблюдение компанията (Rating Watch Evolving, RWE). Заедно с това Fitch Ratings постави под наблюдение за понижение (Rating Watch Negative (RWN) останалите рейтинги за финансова стабилност (IFS) на Евроинс Иншурънс Груп (EIG), Евроинс България и EIG Re, съобщи на своя сайт Fitch. Рейтинговите действия следват съобщението на румънския застрахователен регулатор ASF от 17 март, че  отнема застрахователния лиценз на Евроинс Румъния, назначава временен администратор и възнамерява да открие процедура по несъстоятелност. "Решението на ASF да оттегли лиценза на Euroins Romania отразява мнението на регулатора, че капиталовите фондове на Евроинс Румъния Solvency II (S2) ще паднат с 2,17 милиарда леи (около 441 милиона евро) под капиталовите изисквания на S2 и 1,75 леи милиарда (около 355 милиона евро) под минималното капиталово изискване. Според нас тези действия съществено повишиха вероятността Euroins Romania да не изпълни задълженията си", пише в съобщението на Fitch. Разликата в капитализацията се дължи основно на ASF, който отменя признаването на вътрешногрупов презастрахователен договор между Euroins Romania и EIG Re. "Предполагаме, че EIG Re ще продължи да изплаща искове по засегнатия презастрахователен договор. Съгласно презастрахователните условия обаче EIG Re има право да се оттегли от договора, без да има задължение за плащания, ако лицензът на Евроинс Румъния бъде отнет. По-голямата част от дейността на Евроинс Румъния е "Гражданска отговорност на автомобилистите", голяма част от която е презастрахована", посочват още от Fitch.
ASF назначи Застрахователния гаранционен фонд (Fondului de Garantare a Asiguratilor) за временен администратор на Euroins Romania. Това означава, че компанията вече не е под контрола на своя собственик EIG. "Вследствие на това сме преразгледали стратегическото значение на Euroins Romania за EIG до "Ограничено" от "Основно". Това означава, че рейтингът на Евроинс Румъния е отделен от този на EIG RE и Евроинс България", пише още в съобщението.
Euroins Romania допринася за по-голямата част от премиите в премийния приход на консолидираната застрахователна група. "Според нас консолидираният бизнес профил на EIG ще се влоши от спирането на нов бизнес на Euroins Romania. В същото време слабата адекватност на резервите и капитализацията на Euroins Romania ограничиха кредитния профил на EIG. Очакваме общото въздействие върху кредитния профил на EIG да бъде ограничено, въпреки че повишеният репутационен риск може да доведе до допълнителна кредитна слабост. Това също може да доведе до влошаване на цялостния кредитен профил на EIG, както е подчертано от RWN за "основните" субекти на EIG, Евроинс България и EIG Re", се казва още в съобщението.
От Еврохолд коментираха в съобщение на сайта си, че рейтинговата агенция Fitch потвърждава ограниченото въздействие на казуса с Евроинс Румъния върху ЕИГ и останалите й дъщерни дружества. "Fitch Ratings оставя непроменени рейтингите на останалите оценявани от нея дружества, които са част от Евроинс Иншурънс Груп АД - ЗД Евроинс АД и презастрахователят ЕИГ Ре АД, както и на самата група. Агенцията единствено ги поставя под наблюдение с негативна перспектива", посочват от Еврохолд. "Очакваме ограничен ефект върху кредитния профил на ЕИГ,” заявява Fitch Ratings, като отбелязва, че повишеният репутационен риск може да доведе до допълнително отслабване на този профил. Fitch подчертава, че "презастрахователният договор между дъщерните дружества на Евроинс” (б.р. този на Евроинс Румъния с ЕИГ Ре), който остана непризнат от румънския регулатор, не е компроментиран, защото това решение на румънския надзор се оспорва от застрахователната група. В тази връзка се припомня и че текат независими актюерски проверки за валидността на този договор на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) и ЕБВР, която е миноритарен акционер в ЕИГ. Във връзка с решението на румънския регулатор ASF от 17 март да отнеме лиценза на Евроинс Румъния, ръководствата на Еврохолд и Евроинс Иншурънс Груп АД вече обявиха, че ще подадат жалба в съда и апелираха за оттегляне на това решение", се казва в публикацията на Еврохолд.
На пресконференция в Букурещ на 20 март холдингът предупреди, че решението на ASF за отнемане на лиценза и искането за несъстоятелност ще прекрати всички презастрахователни договори на румънската компания и ще причини тежки финансови последици за застрахованите лица. Връщането на лиценза на Евроинс Румъния ще спести на румънските данъкоплатци загуби за 1 млрд. евро и ще позволи на компанията-майка - Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), да продължи да подкрепя развитието на дружеството, обяви ръководството на Еврохолд България АД на пресконференцита в Букурещ.
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е миноритарен акционер в Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), част от Еврохолд България АД, публикува на 5 април на сайта си позиция по казуса с Евроинс Румъния и относно състоянието на румънския застрахователен пазар. В съобщението на институцията се припомня, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), след извършена детайлна проверка (дю дилиджънс), през октомври 2021 г. е придобила миноритарен дял в българската Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ), компанията-майка на Евроинс Румъния. "Като акционер ЕБВР се ангажира с борда на ЕИГ да подобри дейността и представянето на групата, най-вече в Румъния. ЕБВР отбелязва публикуваното на 17 март съобщение на румънския финансов регулатор - АСФ, от което става ясно, че лицензът на Евроинс Румъния е отнет поради предполагаеми пропуски в корпоративното управление. Това съобщение следва и публикуван от АСФ доклад на 2 февруари, който идентифицира капиталов недостиг от над 400 млн. евро. След този доклад на АСФ, бордът на ЕИГ, подкрепен от ЕБВР, възложи извършването на независим актюерски анализ на Евроинс Румъния на водещ в света актюер. Извършеният анализ не дава основание за преразглеждане на позицията на ЕБВР, че към момента на отнемане на лиценза Евроинс Румъния се намира в много добро финансово състояние, - коментират от кредитната институция. -  ЕБВР води активни разговори с всички отговорни страни за постигане на решение във връзка със сътресенията на пазара, причинени от отнемането на лиценза на Евроинс Румъния. Евроинс Румъния вече разкри задействани клаузи, които реално премахват презастрахователното покритие на поетите рискове по застрахователни претенции в Румъния и създават значителен обем от непокрити задължения. ЕБВР желае да помогне за намирането на решение, което не генерира допълнителни разходи за притежателите на полици и данъкоплатците. Затова заедно с ЕИГ банката отправи предложение към АСФ за намиране на такова решение. Във връзка с това предложение ЕБВР, ЕИГ и АСФ продължават да провеждат конструктивни разговори."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив