08 Май 2024, 16:25 Днес (9) | Вчера (11)

Morgan Stanley предрича краят на скъпия петрол

27 Юни 2012 12:32 по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 юни 2012, 12:35
Под лиценза на creativecommons

10 от 11 рецесии в американската икономика са били предшествани от чувствително увеличаване цените на петрола

 

Започналото преди месец намаляване на цените на петрола е сигнал за циклична промяна в глобалната икономика. Приключва десетгодишният суперцикъл на "скъпия петрол", прогнозира американската банка Morgan Stanley. Малко преди това същата прогноза направи и Citigroup Inc.

Това вече се е случвало няколко пъти: щом разходите за петрола са достигали 6% от световния БВП, ръстът на икономиката се е забавял и търсенето на енергоносители е падало. Експертите вече посъветваха Русия да свикне да живее с мисълта, че цените на петрола ще паднат, пише Нюзру. Специалистите изобщо смятат, че за Русия започват трудни времена: втората вълна на кризата придобива сила, а бурните политически събития означават смяна на политическите епохи. И на форума в Петербург президентът Путин не скри тревогата си.

Търговците на енергоресурси буквално пият кръвта на световната икономика, техните свръхпечалби са загуби за стотици милиони домакинства в целия свят. Времето на скъпия петрол обаче си отива, смятат в Morgan Stanley. Цените ще паднат, а ръстът отново ще се засили. Така ще продължава приблизително двадесет години, до следващото десетилетие на скъп петрол.

Увеличаването на цените на основна суровина, такава като петрола, само води до увеличаване на загубите на бизнеса и населението. Такова увеличаване се превръща в спирачка за световната икономика: 10 от 11 рецесии в американската икономика са били предшествани от чувствително увеличаване цените на петрола.

Скокът на цените на "черното злато" се възприема като голям данък, а последващото намаляване - като голямо намаляване на данъците. Така че краят на петролния бум ще стане добра новина за световната икономика, пише Ручир Шарма, ръководител на Morgan Stanley Investment Management.

Суровинната мания доведе до това, че огромни капитали се оказаха в неподходящи ръце. През 2001 г. в света имаше 29 милиардери в енергийния сектор и 75 милиардери в сектора на технологиите. През 2011-а те си смениха местата: 36 милиардери в технологичния и 91 в енергийния, предимно петролния сектор. Загубите за тях сега са неминуеми, но пък те ще се превърнат в доходи за потребителите по целия свят.

Освен суровинните крале, огромни загуби ще понесат и много от борсовите спекуланти: днес всекидневният обем на търговията с енергийни фючърси надвишава 25 пъти всекидневното световно търсене на енергоносители.

Промените ще бъдат невероятно драматични и мащабни, убеден е Шарма. В този смисъл суровинните балони са най-лошият вид балони: когато те се пукат, капиталът просто се разрушава, изчезва, а обществото остава без активите, които е инвестирало в петрола.

Ще се промени ландшафтът на световната икономика: забогателите от продажбата на суровини държави, като Русия и Бразилия, ще загубят съществена част от доходите си. В същото време вносителите на суровини, като САЩ, Китай, Индия или дори Турция, ще получат нови предимства за сметка на поевтиняващите ресурси.

Рязкото намаляване на цените на петрола ще доведе до ръст на западните икономики, които харчеха активно за внос на суровината, и ще освободи капитал за по-продуктивните сектори, прогнозират в Morgan Stanley.

Председателят на управлението на Goldman Sachs Asset Management и автор на термина БРИК Джим О'Нийл наскоро призна, че инвеститорите не вярват в диверсификацията на икономиката на Русия. Той призова руснаците да свикнат с мисълта, че цените на петрола тръгват надолу, пише още изданието.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив