15 Май 2024, 12:47 Днес (5) | Вчера (11)

PERILS очаква загуби от наводненията и бурите Бабет-Алин до 683 млн. евро

24 Януари 2024 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2024, 10:19

По-голямата част от загубите са в Обединеното кралство

Независимата организация със седалище в Цюрих – PERILS, която предоставяща данни за застраховането срещу природни катастрофи, актуализира своята оценка на щетите от наводненията и бурите, причинени от бурите Бабет (Виктор) и Алин (Волфганг) над Британските острови и Северозападна Европа през 18 до 22 октомври 2023 г.     Ревизираната цифра е 683 милиона евро спрямо първоначалните 509 милиона евро, отчетени на 4 декември 2023 г. Оценката на PERILS, която се отнася до имуществените щети, се основава на данни от застрахователните пазари в Ирландия, Обединеното кралство, Германия, Дания и Норвегия.
По-голямата част от загубите – 467 милиона GBP, са в Обединеното кралство основно заради наводнения. Дългият период на проливни дъждове и силни ветрове беше причинен от система с високо налягане над Скандинавието, която блокира системите за ниско налягане и доведе до тази ситуация. Непрестанните дъждове над Ирландия, Шотландия, Северна Англия и Уелс препълниха речните корита и доведоха до внезапни приливни вълни и наводнения.
Загубите за застрахователната индустрия в Обединеното кралство и Ирландия бяха доминирани от загубите от тези наводнения, като щетите от вятъра имаха второстепенна роля. За разлика от това, щетите от вятъра бяха доминиращият фактор за застрахователните загуби в Германия, Дания и Норвегия, въпреки щетите от тежките бури по крайбрежието на Балтийско море в Германия и Дания. Тези загуби обаче не се покриват масово в Германия, както и не се покриват от частната застрахователна индустрия в Дания, където такива щети се покриват от датската държавна схема Naturskaderådet.
Актуализирана оценка на пазарните загуби от наводненията и бурите Бабет-Алин ще бъде предоставена на 22 април 2024 г.
Припомняме, през октомври 2023 г. Британските острови и части от Северна Европа преживяха тежки климатични условия заради бурите Бабет (известен като Виктор в Германия) и Алин (Волфганг). Тези бури, подхранвани от системи с ниско налягане, донесоха бурни ветрове и проливни дъждове, причинявайки масови наводнения. В Обединеното кралство бурята Бабет доведе до значителни щети: близо 1300 имота бяха наводнени, имаше евакуация на засегнати в райони като Катклиф, Южен Йоркшир и Дербишър поради покачване на речните нива и наводнения, а прекъсванията на електрозахранването засегнаха десетки хиляди домакинства в различни региони. Бяха прекъснати пътуванията, затворени останаха главни пътища, спряха железопътните услуги, бяха отменени фериботни и въздушни пътувания. В Шотландия една жена беше отнесена в реката сред бурята. В Ирландия имаше големи наводнения и щети, особено в югозападните части, като графство Корк. Южна Дания преживя потопени ниски райони, Норвегия затвори мостове и прекъсна пътуванията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив