25 Април 2024, 08:37 Днес (0) | Вчера (12)

VIG се препъна с продажбата на „Доверие“, но си купи пенсионен фонд в Унгария

04 Февруари 2014 12:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2014, 12:59

През пролетта на миналата година Vienna Insurance Group обяви намерението си да продаде най-големия български пенсионен фонд „Доверие“ на регистрираната във Великобритания офшорна компания United Capital

Австрийската група Vienna Insurance Group (VIG), която има застрахователен и пенсионноосигурителен бизнес и у нас, е придобила пенсионния фонд на френската АХА в Унгария.

Сделката е била сключена в самия край на миналата година, като стойността й не се разгласява.

От АХА обаче обявяват, че сумата ще стане ясна от финансовия отчет за 2013 година, който предстои да бъде публикуван до дни.

Какви са намеренията на VIG не става ясно от публикациите в медиите. Не са ясни и перспективите пред частното пенсионно осигуряване в Унгария 

През 2010 година унгарското правителство реши да национализира частната пенсионна индустрия, заплашвайки, че тези, които не искат да се откажат от личните си спестявания за старини ще загубят правото да получат държавна пенсия. 

Само за последвалите две години 97% от унгарците избягаха от частните пенсионни фондове, а едва три на сто от вложителите в частните фондове решиха да запазят сметките си, съобщи през пролетта на 2012 година говорителят на регулатора на финансовите пазари в Унгария (PSzАF) Ищван Биндер.

С отказа си втория пенсионен стълб, унгарците са върнали в държавното обществено осигуряване общо около 50 млрд. форинта (169 млн. евро).

Преди искането на властите в частните фондове сметки имаха общо 3 144 617 човека.

Миналата седмица стана ясно, че Vienna Insurance Group отчита общо 9,4 млрд. евро премиен приход за миналата година от пазарите, на които е представена. Това е спад от 4,9 на сто на годишна база заради свиване на продажбите в Полша, Румъния и Италия.

През пролетта на миналата година Vienna Insurance Group обяви намерението си да продаде най-големия български пенсионен фонд "Доверие" на  регистрираната във Великобритания офшорна компания United Capital. Готвената сделка тогава разбуни духовете в страната.

Липсата на публична информация за United Capital в България повдигна ред въпроси и управляващите  поискаха от финансовия регулатор да спре продажбата, което се и случи, както призна в интервю пред медиите преди десетина дни председателят на регулатора Стоян Мавродиев.

Неяснотата около бъдещият собственик даде началото на голяма обществена дискусия, а междувременно кандидат-купувачът неколкократно нанесе промени в управлението си. В крайна сметка за основен акционер в него беше обявен руският бизнесмен Сергей Мастюгин. В средата на декември руската централна банка отне лиценза неговата "Инвестбанк".

Допълнително българският Парламент забрани със закон през есента на миналата година възможността редица стопански субекти, включително застрахователи и пенсионни фондове да бъдат притежавани от регистрирани в офшорни зони дружества.

Преди броени дни стана ясно, че в края на миналата година австрийският застраховател е затворил тази страница и засега няма намерение да продава българския пенсионен фонд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив