20 Април 2024, 08:45 Днес (0) | Вчера (10)

АБЗ: Няма лобистки интереси в диалога между КФН и бизнеса

31 Март 2016 09:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 март 2016, 09:27
thinkstockphotos.com

Застрахователите са дали в срок своите мнения по проекта на Наредба за собствените средства и изискванията за платежоспособност

Асоциацията на българските застрахователи се обяви категоричното против твърденията, изнесени на вчерашната пресконференция от Борислав Богоев и Христо Христов за наличието на "лобистки интереси" и "даването на предимство на избрана част от бизнеса". Подобни твърдения не отговарят на истината и са откровен опит за манипулация. Това обявиха от УС на Асоциацията в нарочно писмо до ИНСМАРКЕТ, подписано от Светла Несторова, председател на УС на АБЗ.

Проектът на Наредба за собствените средства и изискванията  за платежоспособност бе изпратен за съгласуване в Асоциация на българските застрахователи (АБЗ) като широко представителна организация на застрахователите в България. Диалогът между регулатор и бизнес е добра практика от европейски порядък и общоприет здравословен начин за създаване на качествена и устойчива регулаторна рамка, се казва в писмото. От своя страна, АБЗ е изпратила до всички свои членове Проекта на Наредба за предоставяне на становище от всеки от тях. Всички становища, които са били депозирани в АБЗ, са били изпратени в КФН на 30.03. във вида, в който са получени в АБЗ.

В АБЗ има постоянно действащи комисии и експертни работни групи по конкретни проблеми и законопроекти, които са отворени за участие на експерти от всички членове на АБЗ - практика нормална и обичайна за целия финансов сектор. Резултатите от работата на тези комисии са на разположение на държавните институции.

От АБЗ посочват, че проектът на Наредбата е от изключителна важност и трябва да се приеме в кратки срокове. В него изцяло са транспонирани текстовете от Директива платежоспособност II, чието включване в Наредбата е предвидено още с Кодекса за застраховането, както и Насоките на EIOPA.

Забавянето на приемането на Наредбата, както и на целия пакет от подзаконови актове към новия Кодекс за застраховането би поставило застрахователната индустрия в неблагоприятна позиция, предвид предстоящите проверки на балансите на застрахователите под надзора на EIOPA и Европейската комисия, както и с оглед на отговаряне на изискванията на вече действащия Кодекс за застраховането, което не е в интерес, както на ползвателите на застрахователни услуги, така и на местните и чужди инвеститори, се казва още в писмото на АБЗ.

Оттам изразяват надежда, че диалогът между регулатор и бизнес ще продължи, както е и в другите страни-членки, и определят това не само за редно, но и за задължително за стабилността и ефикасността на регулаторната рамка.

Припомняме, вчера бившите шефове на КФН Борислав Богоев и Христо Христов се обявиха против отлагането на сроковете за прилагане на стрес тестовете за застрахователните компании и пенсионните фондове. Според тях одитът на небанковия сектор няма да се случи и през тази година, което ще повлияе върху имиджа на България пред европейските надзорни органи и дори ще доведе до отрицателна оценка в докладите им за страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив