13 Октомври 2024, 05:29 Днес (0) | Вчера (0)

АЕЦ "Белене" ще се строи с пряко договаряне

27 Април 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Производители предлагат 8 варианта за изграждане на нова ядрена мощност На изнесено заседание във Враца кабинетът ще размрази проекта

Строителят на новата атомна централа на площадката на АЕЦ "Белене" ще бъде избран след пряко договаряне с всички кандидати. Тази процедура, предвидена в Закона за обществените поръчки, ще бъде предпочетена, въпреки че все още не се знае нито кой ще е възложителят, нито кой ще е инвеститорът на новата централа, съобщи вчера шефът на работната група на НЕК за АЕЦ "Белене" Красимир Николов.
Очаква се следващата седмица по време на изнесеното заседание на правителството във Враца кабинетът да реши, че проектът за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене" се размразява, тъй като през 2002 г. само бе отменено правителственото решението от началото на 90-те за прекратяване на изграждането на централата. Според Николов правителството щяло да реши кой ще е инвеститорът и кой- възложителят. Според него финансирането не било проблем, тъй като всички производители на оборудване обещават да намерят финансиране. Повечето от банките, които фирмите водят със себе си, обаче искат колкото се може по-голяма държавна гаранция за заемите, призна той.
В публикувания вчера на сайта на НЕК доклад за ОВОС /оценка за въздействие върху околната среда/ за АЕЦ "Белене" се твърди, че площадката може да поеме без риск мощности от 2000 мегавата. Доставеният от "Шкода" навремето реактор е за 1000 мегавата, а световни производители, с които се разговаря в момента, предлагат до 8 различни варианта.
Между производителите са "Атомстройекспорт", "Шкода", "Сименс", "Фраматом", BNFL и други.
ИДЕИ
Докладът за ОВОС препоръчва технологията, по която ще работи новият реактор, да е ВВЕР, каквато се използва и в АЕЦ "Козлодуй". Въпреки това обаче се преговаря и с канадския кандидат, който предлага технология "Канду".
Според Николов най-реалното предложение било за построяването на един реактор от 1000 мегавата. НЕК настоява за колкото се може по-малка мощност, за да бъде лесно маневрена, а производителите предлагат предимно оборудване за по-големи реактори. Очаква се окончателното решение за вида и големината на новата атомна мощност да бъде посочено в технико-икономическия анализ, който се прави от щатската фирма "Парсънс". Докладът им ще е готов следващата седмица.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив