24 Април 2024, 19:47 Днес (12) | Вчера (6)

АП иска за ДЗИ 35 мил. щ. долара, кандидатите дават 30

08 Юни 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Трима кандидат-купувачи ще проучват финансовото състояние на ДЗИ през следващия месец.

Това са "Чешка Поищьовна", "Алианц", която кандидатства за държавния застраховател чрез застрахователно дружество "Енергия", в което има 42.5%, и РОССЕКСИМБАНК в консорциум с "Интерамерикан". Те ще оценяват дружеството по премиен приход, пазарен дял, ефективност на клоновата мрежа, брой на заетия персонал.

Представители на "Алианц" вече се запознават със състоянието на държавния застраховател, съобщиха източници от ДЗИ. До края на следващата седмица се очаква и другите две компании да започнат предприватизационно проучване.

Оферти за покупката на ДЗИ Агенцията за приватизация ще приема до 1 юли. Вторият, последен кръг от конкурса за държавния застраховател започна на 29 май. За да участват в него, кандидат-купувачите внесоха по сметка на АП 2.5 млн. лева. След изтичането на крайния срок експертите от ведомството на Апостол Апостолов ще разполагат с един месец, за да изберат купувача. Класацията ще се извършва на база на предложената цена (върху която ще падне основната тежест при финалната оценка) и бизнеспрограма, която ще се оценява по предвидените инвестиции и брой на запазения персонал. Както в. "БАНКЕРЪ" писа, новият собственик на ДЗИ трябва да стане ясен до 1 август.

Вариантите за съдбата на ДЗИ са няколко, в зависимост от купувача, който спечели наддаването, прогнозират експерти. Ако "Алианц" купи държавния застраховател, то компанията има всички шансове да стане лидер на пазара. При такова развитие на сделката над 50 на сто от застрахователния пазар ще се окажат разделени между две дружества - "Булстрад" (който от края на годината държи лидерското място на пазара) и "Алианц", който би се оформил като най-голямата структура в бранша. Предимството да има зад гърба си силна международна компания ДЗИ ще получи и ако негов собственик стане "Чешка Поищьовна". Държавната "Чешка Поищьовна" е най-голямата застрахователна компания в Чехия. Основана е през 1827 г., седалището й е в Прага. В структурата на компанията има пет дъщерни застрахователни компании, една банка, една лизингова и една инвестиционна компания.

Ако дружеството бъде купено от консорциума РОССЕКСИМБАНК - "Интерамерикан", от една страна, ще се развие дейността по общото застраховане (чрез РОССЕКСИМБАНК пък ще се затвори пълният цикъл на предлаганите финансови услуги). Животозастраховането вероятно ще бъде "поверено" на "Интерамерикан". Собственик на 98.07% от капитала на гръцкото застрахователно дружество "Интерамерикан" е холандско-португалският консорциум "Юреко".

Агенцията за приватизация ще поиска между 30 и 35 млн. щ. долара за 80 на сто от капитала на държавния застраховател. (Останалите 20 на сто ще бъдат приватизирани чрез фондовата борса.) Според експерти от ведомството на Апостол Апостолов, предварителните разговори с кандидатите сочели, че цената, която те са склонни да платят, е между 25 и 30 млн. щ. долара. Все още обаче било твърде рано, за да е ясно какви ще са финалните споразумения.

Премийният приход за "ДЗИ-Общо застраховане" към края на април е около 19 млн. лева. За първите три месеца на годината той беше 14.24 млн. лв., което е с около 400 000 лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив