16 Май 2024, 19:50 Днес (11) | Вчера (12)

Арабските застрахователи продават полици за хаджа само на поклонници до 65 г. възраст

23 Септември 2015 13:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 септември 2015, 12:19
Под лиценза на creativecommons

Това обаче едва ли ще спре милионите поклонници, тъй като застраховките за жадж не са масово разпространени

Арабските застрахователи масово поставят ограничение за възрастта на поклонниците, пътуващи до Саудитска Арабия за тазгодишния хадж, които желаят да закупят туристически полици.

Проверка на insmarket сред офертите на редица египетски, дубайски, ливански и катарски застрахователни дружества показа, че поставеното възрастово ограничение е 65 години.

Това обаче едва ли ще спре милионите поклонници, тъй като застраховките за жадж не са масово разпространени.

До днес над два милиона богомолци се стекоха в Мека за най-голямото годишно поклонение хадж.

В рамките на утрешния - втори ден от поклонението хиляди вярващи ще се съберат на планината Арафат край Мека в навечерието на празника на жертвоприношението Айд ал Адха, по-известен у нас като Курбан Байрам.

Това е и кулминацията на годишното богомолско шествие Хадж. Саудитският министър на вътрешните работи принц Ахмед Азиз увери, че нестабилността в района тази година няма да се отрази на отбелязването на празника. 

По традиция при ежегодното поклонение стотици жаджии се простяват с живота си. Причината е прозаична – биват стъпкани от екзалтираната тълпа. Най-малко 300 мюсюлмански поклонници загинаха през 2006 година при масова блъсканица при изпълнение на ритуал от поклонението Хадж в свещения град Мека.

Над 200 богомолци загинаха по време на същия ритуал през 2004 г.

Байрамът се отбелязва на 10-ия ден в 12-ия месец на ислямския лунен календар.

Хаджът от своя страна е един от петте стълба на исляма и всеки мюсюлманин трябва да го извърши поне веднъж в живота си, ако му се отдаде възможност. Изразява солидарността на мюсюлманите и отдаването им на Аллах. Поклонението се извършва между 10-тия и 15-тия ден на месец Зу ал-Хиджа. Тъй като ислямският календар (хиджра) е лунен и съответно с 11 дни по-къс от григорианския, всяка година датата на началото на хаджа в Мека се мени.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан.Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност си купува.

Поклонението приключва в долината Мина, която е наричана Олтарът на Аллах. Преди това поклонниците събират камъчета от хълма Муздалифа край Мека, които хвърлят по колони, символизиращи сатаната.

С Рамазан Байрам се приключва месеца на пости Шахр Рамазан ал Мубарак.

За всички мюсюлмани без здравословни проблеми е религиозно задължение да извършат това поклонение, което е един от стълбовете на исляма.

Вчера властите отвориха пътя към Мина - огромен палатков град от източната страна на Мека. Там лагеруват поклониците докато хаджът достигне връхната си точка - ритуално изкачване на възвишението Арафат, където се правят молитви до залез слънце, след което се спускат до долината Муздалифа на около половината път до Мека, където прекарват нощта будни. Преди изгрев се насочват към хълма Мина близо до Мека, където се намират три стълба, по които се хвърлят камъни. Първите два се подминават, а на третия се хвърлят седем камъка - традиция, останала от Мохамед и означава отказ от идолопоклонничеството.

Следващият ден, четвъртък, е денят на жертвоприношението, познат в България като Курбан байрам. Принасят се жертвени животни или се заплаща стойността на животното.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив