01 Май 2024, 15:33 Днес (0) | Вчера (13)

Асоциацията за застрахователна сигурност иска въвеждане на единна бонус-малус система

12 Декември 2023 11:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2023, 11:48

От АЗС критикуват това, че няма да има единни правила за оценка на риска

Асоциацията за застрахователна сигурност (АЗС) разкритикува някои предложения в законопроекта за промяна в Кодекса за застраховането, засягащи бонус-малус системата.  От АЗС критикуват това, че няма да има единни правила за оценка на риска, а вместо това въпросът е оставен на волята и преценката на всеки застраховател. "Представете си само какво разнообразие и объркване ще настане. Всеки застраховател, който иска да намали нелоялно премията, ще въведе занижени критерии за допусната щети. Всеки застраховател, който реши да я вдигне или да те откаже да сключваш при него застраховка, ще я завиши много под предлог че имаш голяма щета. Тези с ПТП с ранени въобще ще им надуят огромни премии. Разнобоят ще бъде огромен, а няколко компании ще се възползват да подбият пазара чрез нелоялна и скрита конкуренция", смятат от АЗС.
От АЗС настояват за включване както поведението на водача, така и допуснатите щети. В сегашния кодекс съществува възможността бонус-малус системата да отчита не само щетите, а и поведението на водача при движение по пътищата. Системата поставя на първо място поведението и характеристиката на водача, собственика, каращият и включва оценката на този риск в системата на първо място. "Сега, неясно по какви причини, този критерий се премахва и се оставят само произшествията. Така възпирането на основния рисков елемент – човека, който прави нарушенията и извършва катастрофите, го елиминираме като риск.  … Това е крайно нелогично при сегашните нагласи на обществото да се справи с продължаващата война по пътищата", посочват от АЗС.
Друга разпоредба, която АЗС критикува, е свързана с това, че застрахователят публикува на интернет страницата си общ преглед на приетите правила за използване на удостоверенията за предявени застрахователни претенции, когато изчислява премиите, без да оповестява чувствителна търговска информация или подробности
относно тарифните си правила. От АЗС смятат, че така всичко, свързано с тарифната политика по привеждане на системата бонус-малус в действие от застрахователя, остава скрито. Не става ясно как и защо ще се определи една премия при застраховането, тъй като тя остава търговска тайна. Не става ясно и дали тя въобще се използва от застрахователя и във всеки един момент, как точно е определена дадена премия, дали се спазват правилата на формирането и от всички застрахователи, кога и как ще я променя и сменя и т.н.
На практика системата си губи смисъла и е един осакатен вариант на това , което предишният законодател е заложил. Особено опасно е, че КФН не иска да въведе единна бонус- малус система, коментира още председателят на АЗС Юрий Тодоров. Не е вярно, че обща бонус-малус система ще ограничи конкуренцията. Напротив – предлаганият вариант е стократно по-опасен за нелоялна конкуренция, от която всички ще страдаме, предупреждава Тодоров.
Новите промени трябва да влязат в сила от 23.12.2023 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив