13 Май 2024, 17:09 Днес (12) | Вчера (0)

Атина натиска бизнеса с данъци, за да има пари за пенсии

07 Януари 2016 16:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 януари 2016, 16:07
под лиценза на creative commons

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че при подготовката на предложенията до кредиторите за пенсионната реформа, неговото правителство няма да поддаде на неоснователни искания

Очаква се днес окончателно кабинетът на Ципрас да обяви как ще изпълни исканията на МВФ, ЕЦБ и ЕК, които отпуснаха на Атина 86 милиарда евро по 3-годишната спасителна програма. Предложенията на кабинета ще бъдат пратени по eлектронната поща. 

"Кредиторите трябва да знаят, че ние ще изпълним споразумението”, увери Ципрас в интервю за вестник Real News, но и добави, че гърците няма да се поддадат на неразумни и несправедливи искания за още съкращения на пенсиите. Премиерът казва, че Гърция ще реформира пенсионната си система чрез мерки за пренасочване на допълнителни 600 милиона евро през 2016 година, като отбеляза какво точно е намерението му.

"Ние нямаме ангажимент да намираме пари само и единствено от орязването на пенсиите. Напротив, споразумението предвижда възможност за еквивалентни мерки”, каза Ципрас, но признава, че пенсионната система е на ръба на колапса и трябва да бъде ремонтирана. 

Според FT предложенията на Ципрас ще включват увеличение на осигурителната вноска с 1% за работодателя и с 0,5% за работниците. Възможно е да се въведе данък върху банковите транзакции, за да се осигурят въпросните 600 милиона евро, които целево ще се използват, за да няма повече орязвания. Спекулациите около въвеждането на данъка върху банковите транзакции не са от днес. Левите управляващи предпочитат да натоварят стопанските субекти и банките с облагане, но самите кредитори не гледат с добро око на идеята. 

Кредиторите са на мнение, че орязването на пенсиите, е неизбежно. Освен това гледат с недоверие към вдигането на осигуровките, понеже според тях и то ще стресира бизнеса.

Намалението на пенсиите ще е между 15 и 30%, но засяга само хората, на които предстои да се пенсионират. Старите пенсии няма да бъдат променяни до 2018 г. Проектът на Атина предвижда намаляване с 15% на пенсиите до 750 евро и редуциране с 30 на сто на пенсиите над 2 хил. евро. 

Предложението на правителството предвижда още и увеличаване на осигуровките – с 1% от работодателите и с 0,5% – от работниците. В плановете на управляващите е да обединят всички съществуващи пенсионни фондове в Гърция и така да намалят разходите с 10%. Мерките трябва да задоволят исканията на четворката кредитори – да бъде запълнен дефицитът от 600 млн. евро на година, идващ от пенсионната система на южната ни съседка. 

Според източници на "Катимерини” обаче кредиторите са скептични, че този план ще проработи и ще поискат по-голямо намаление на пенсиите. Лидерите на опозицията в Гърция пък са категорични, че намалението на пенсиите не е приемливо. Социалният министър Йоргос Катругалос ще връчи на премиера финалния вариант на пенсионната реформа на 6 януари. 

Според предварителните планове реформата трябва да премине през парламента на 15 януари, като все още не е сигурно дали правителството ще успее да набере нужната подкрепа от своите депутати. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив