20 Април 2024, 17:01 Днес (0) | Вчера (10)

БАСКОМ: Младите ИТ специалисти може да избягат от България

07 Октомври 2021 10:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2021, 10:00

Софтуерният бранш е против вдигането на максималния осигурителен праг

Компаниите от софтуерната асоциация БАСКОМ са против поредните намерения на Министерство на финансите да предложи увеличение на максималния осигурителен праг в следващия годишен държавен бюджет, съобщи TechNews.bg. "Това за пореден път се случва под натиска на синдикатите, които не представляват браншове с висока добавена стойност и без никакъв диалог с високотехнологичния бизнес, чийто служители ще бъдат най-пряко засегнати от подобен необмислен ход”, заявиха от БАСКОМ.
Образованите и висококвалифицирани специалисти правят българската икономика конкурентоспособна на глобално ниво. Да бъдат те постоянно "наказвани” с по-високи данъци и осигуровки е лош знак към всички мотивирани хора в България, които полагат сериозни усилия и печелят честно от труда и таланта си, гласи официално изявление на асоциацията.
"Подобни импровизирани действия лесно могат да подтикнат младите ИТ специалисти да напуснат страната, а български софтуерни компании да се преместят, например в Румъния, където секторът вече получи държавни гаранции за данъчно-осигурителна предвидимост”, предупредиха от БАСКОМ.
ИТ компаниите от много години осигуряват служителите си върху максималния осигурителен праг и плащат данъци и осигуровки, които са около три пъти над средното ниво. "Софтуерният бранш оперира изцяло на светло и вместо това да се превръща в пример за останалите сектори в българската икономика, сме свидетели как продължават да се толерират чрез данъчни преференции непрозрачни браншове”, коментираха от асоциацията.
На фона на заявките за рекордна събираемост на приходите в държавната хазна през тази година, БАСКОМ недоумява какво налага повишаването на максималния осигурителен праг през 2022 г.
"Оставаме категорични в позицията си против увеличението на максималния осигурителен праг и настояваме за провеждане на задълбочен дебат по съществените теми”, заявиха от БАСКОМ. Важните теми, според асоциацията, са:
• как да се направи задълбочен многосекторен анализ на икономиката и да се изработи визия за това, повече сектори да вървят по успешния път на софтуерната индустрия;
• как да се увеличи базата на плащащите максимални данъци и осигуровки, за да се повиши цялостно стандартът на живот в България;
• как да се подобри нивото на обществените, здравни и социални услуги в замяна на съвестно платените данъци;
• как да се осигури дългосрочна предвидимост на данъчно-осигурителната рамка с цел привличане и задържане на чуждестранните инвестиции;
• как да се изработят стимули за развитие на предприемачеството и стартъп културата;
• как да се стимулира развитието на високотехнологичната индустрия чрез разработване на данъчни облекчения, включително диференциран подход за намаляване (или освобождаване за известен период) на осигуровки и данък общ доход;
• как да се подобри образованието и да се реши проблемът с гигантския недостиг на кадри в ИТ бранша.
Софтуерната индустрия е сред малкото в България с конкурентоспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея, подчертаха от БАСКОМ. Асоциацията е колективен представител на близо 100 софтуерни фирми – пълноправни членове, и над 120 асоциирани членове, сред които висши училища, фондации, фондове за рисков капитал, стартиращи иновативни компании и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив