24 Април 2024, 07:32 Днес (0) | Вчера (6)

БОРИКА сама ще разработи стратегия за развитието си

12 Януари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Външен консултант само ще съветва оператора при написването на документа

Подготвя се вариант да се възложи на БОРИКА /Банкова организация за разплащания с използване на карти/ изработването на стратегия за развитието й, научи в. ПАРИ.
Окончателното решение ще се вземе след съгласуване между банките и БНБ. В случая не се предвижда организацията сама да пише документа, а с помощта на външен консултант. Кой ще бъде той, ще се реши след конкурс. Управителният съвет на Асоциацията на търговските банки /АТБ/ ще проведе заседание през тази седмица, на което ще се обсъждат вариантите за изготвянето на стратегията. Преди коледните празници стана ясно, че в АТБ са се обединили около становището да се изясни стратегията за развитието на БОРИКА, преди да се реши начинът на продажба и кой да бъде купувач.
Стратегията трябва да отговаря на очакваното развитие на нормативната среда в средносрочен план, на регулациите на централната банка и да бъде съобразена със състоянието на картовия оператор. Едно от предложенията е било Банксервиз да се заеме с изготвяне на цялостна стратегия, в която да бъдат отразени изискванията към картовата система за качество на услугите и достъп на разумна цена. Този вариант обаче е по-глобален. Според Олег Недялков от ТБ Алианц, чието мнение се застъпва от голяма част от банковата общност, Банксервиз би трябвало да играе сериозна роля в подготовката и приватизацията на картовия оператор.
Преди празниците банките се обединиха около становището след изработване на стратегията да се реши дали Банксервиз ще бъде купувач или ново дружество. Поне половината от тези, които са изразили мнение, че Банксервиз трябва да е новият собственик, са направили уговорката, че е необходимо впоследствие да се преразгледа акционерната структура на Банксервиз. Това се налага поради факта, че в момента акционерното участие на банките се определя въз основа на тежестта им в платежната система, а по някакъв начин трябва да се отчита и делът им в картовите разплащания. Предполага се, че това ще се има предвид, независимо дали купувач ще бъде Банксервиз или ново дружество. Не е постъпило нито едно искане от банка, която да бъде едноличен купувач на БОРИКА. До края на миналата седмица банките трябваше да предоставят в АТБ мненията си по промените в Наредба 9 на БНБ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив