25 Април 2024, 13:25 Днес (8) | Вчера (12)

БСК очаква да избухне бомба в енергетиката през 2016 г.

17 Декември 2015 17:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 декември 2015, 17:02
Под лиценза на creativecommons

Ръководството на Българската стопанска камара (БСК) предупреди за "бомба в енергетиката", която може да избухне в началото на 2016 г.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев аргументира пред журналисти предупреждението на камарата с "черните дупки в енергетиката", съобщи БТА.

Едната от тях е в сектора ВЕИ, като за там частично решение би имало след анализ дали са спазени законовите процедури и в случаите на неспазването им, да се преустанови изкупуването на преференциални цени на енергията от ВЕИ, като част от субектите - нарушители на законодателството, да върнат разликата между преференциалните и пазарните цени.

От камарата предлагат също и Българската банка за развитие да встъпи в дълговете на тези ВЕИ и да намали плащанията им към банките от 8 до 2.5 на сто, което е възможно чрез набирането на финансов ресурс от международните пазари. Според Данев това може да стане, защото има гарантирано от държавата изкупуване на произведената от тях енергия на преференциални цени.

Втората "дупка" според Данев са ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 2. БЕХ се опитва да намери 700 млн. лева, за да сключи договор с "Марица изток" 3 , за да може тя да плати 400 млн. на мини "Марица Изток", коментира Данев и отбеляза, че досега са набрани само 300 млн. Това според него означава, че не се знае дали този договор ще се осъществи , а това значи, че вече няма висок кредитен рейтинг на БЕХ и НЕК пред международните финансови институции. Данев отбеляза, че тези дългове от 400 млн. лева е забранено да бъдат цедирани към НЕК в договорните отношения. По-същественото обаче според Данев е, че докато в "Марица Изток" 3 тези 700 млн. са въпрос на неправомерна печалба, постигната на основата на политическо споразумение и на нерегламентирана държавна помощ, четиристотинте милиона са жизнено необходими на мини "Марица" за изграждането на разширението на рудника. При това има опасност през 2016 - 2017 г. да няма въглища за трите ТЕЦ-а.

В допълнение към "дупките" Данев отбеляза и евентуалното негативно за България решение на арбитражния съд в Париж по АЕЦ "Белене".

Заради повишаването на цените на електроенергията са закрити редица производства в металургията, съобщи още Данев.

Голяма част от заводите работят с 30 процента капацитет и по линия на технологичните връзки се очаква да има и други сериозни намаления на производствата, допълни той.

Очакванията за ръста на цените на БДЖ ще допринесе за допълнителния удар по тези структуроопределящи отрасли, смята Данев и по тази причина бизнесът е скептичен в очакванията си за 2016 г.

Данев се позова на данни на Браншовата камара по металургия, информирайки, че "Стомана-Перник" работи с 30 процента капацитет. Той съобщи още, че "Аурубис" се е отказала да инвестира 85 млн. евро в производство на рафинирана мед, когато се увеличи цената на тока. Закрита е "Хелиос-Металург", която е изцяло семейна фирма.

Намалява производството във всички енергоемки отрасли, спад има в хранителната индустрия. Добър ръст има в IT сектора, а фармацията е в стабилно състояние и има дори и ръст в производствата, отбеляза Данев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив