01 Май 2024, 03:32 Днес (0) | Вчера (13)

Банката на Англия ще може да ликвидира големи застрахователи в случай на фалит

09 Август 2023 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2023, 12:20

Акционерите на фалирала застрахователна компания ще бъдат първите, които ще покрият загубите, за да финансират „спасяването“ на застрахователя

Банката на Англия ще получи правомощието да ликвидира големи застрахователи в Обединеното кралство в случай на фалит. Великобритания заяви, че ще започне работа по създаването на нови правила, специално предназначени да предотвратят фалита на големи застрахователи от колапса на финансовата система. Правителството ще въведе законодателство, "когато парламентът позволи", за да даде на Bank of England нови правомощия и гъвкавост за управление на ликвидацията на застрахователи, отразявайки режима за преструктуриране на банки, въведен през 2009 г., съобщи Beinsure.
Регулаторите вече са въвели правила за справяне с проблемните банки, след като световната финансова криза преди повече от 10 години принуди данъкоплатците да плащат с данъците си за банкови фалити. Но в момента Великобритания няма специално създаден режим, който да се справи с провалите на застрахователната индустрия на страната, която е четвъртата по големина в света.
Обединеното кралство продължава плановете си за създаване на спасителен режим за големите застрахователи, заявявайки, че "бързите и решителни" действия за спасяване на британското подразделение на Silicon Valley Bank подчертават важността на подобни споразумения.
Министерството на финансите, в отговор на обществена консултация относно въвеждането на режим за застрахователите, заяви, че способността на Bank of England да се справи с британско дъщерно дружество на Silicon Valley Bank тази година показва как специфични правила за сетълмент могат да укрепят финансовата стабилност на Великобритания, предаде Ройтерс.
Европейският съюз е в процес на одобряване на собствен набор от правила за справяне с фалита на застрахователни компании.
Във Великобритания фалитите на застрахователни компании понастоящем се разглеждат съгласно споразумения за банкрут на компании, които според Министерството на финансите може да са по-малко ефективни за индустрията от £2,7 трилиона.
Въвеждането на режим на делистване за застрахователите също ще гарантира, че Обединеното кралство ще остане в челните редици на международните стандарти. Клонове на чуждестранни застрахователи в Обединеното кралство, включително тези от Гибралтар, също трябва да попаднат под новите правила.
Министерството каза, че е обмислило дали застрахователният пазар на Lloyd's of London също трябва да попадне под новия режим, но е решило против, тъй като пазарът вече трябва да отговаря на правилата за ликвидация, създадени специално за него, и дублирането трябва да се избягва.
Съгласно правилата за работа с фалирали банки, те са длъжни да издават специална форма на дълг, който може да бъде отписан, за да попълни липсващия капитал като част от процеса на преструктуриране.
Министерството на финансите заяви, че предложеният застрахователен режим ще има за цел да поддържа приемственост на покритието за притежателите на полици, да избегне "значително унищожаване на стойност" за сектора в процеса на фалит и да поддържа общественото доверие в застрахователите.
Асоциацията на британските застрахователи приветства, че плановете на правителството "се фокусират върху осигуряването на равни условия" за застрахователите.
Индустрията все още се тресе от почти колапса на Equitable Life преди две десетилетия, като притежателите на полици загубиха милиарди лири, а правителството изплати повече от £1 милиард като компенсация.
От министерството казаха, че няма да въвеждат подобно изискване към застрахователите.
Акционерите на фалирала застрахователна компания ще бъдат първите, които ще покрият загубите, за да финансират "спасяването" на застрахователя, помагайки на данъкоплатците да не плащат сметката.
Застрахователите, считани за "системно важни", ще трябва да работят с регулаторите по планове, които определят какво се случва в случай на колапс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив