24 Април 2024, 09:17 Днес (1) | Вчера (6)

Банката на кандидат-купувача на „Доверие" изгоря с лиценза

13 Декември 2013 11:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2013, 15:46
rian.ru

Според оценка на руската Агенция за застраховане на депозитите, на вложителите в „Инвестбанк“ ще трябва да бъдат изплатени общо 651 млн. евро

Банката на кандидат-купувача на ПОК "Доверие" – руската "Инвестбанк" загуби лиценза си в Русия. Преди два месеца трезорът беше обявил планове да открие представителство в София.

Преди това името на "Инвестбанк" влезе в бизнес новините в България заради нейния управляващ партньор Сергей Мастюгин. Той беше представен като основен акционер във фирмата United Capital, която преговаря за покупката на най-голямата пенсионно-осигурителна компания в България. Мастюгин е и в борда на United Capital.

Руската централна банка заяви в петък, че е отнела лицензите на общо три банки в опит за справяне със сенчестите финансови дейности в страната, съобщават руските медии. Това стана в същия ден, когато в годишното си обръщение към парламента президентът на Руската Федерация Владимир Путин е обяви, че се подновява борбата срещу изтичането на капитали.

Затварянето на трите банки, най-голямата от които е "Инвестбанк" (79-тата по активи банка в страната), е свързано с нарастващи проблеми при плащанията и съмнителни операции, твърди Централната банка.

Отнемането на лицензите на "Инвестбанк", "Смоленски банк" (на 125-о място) и "Проджект финанс банк" (на 129-о място) според информационните агенции не е изненада, тъй като и трите банки са имали проблеми с плащанията.

Лицензът на "Инвестабнк" е отнет "във връзка с отсъствието на перспективи за възстановяване на финансовото положение на банката и с цел избягване на задълбочаване на ситуацията", се казва в официалното съобщение на централната банка на Русия. Регулаторът обяснява в частност, че в отчетите на банката са открити факти на съществена недостоверност. 

"Адекватната оценка на поеманите рискове и достоверното отразяване стойността на активите на банката води до пълна загуба на нейния собствен капитал."

"При това "Инвестбанк" не е изпълнила изискването на надзорния орган за създаването на необходимите резерви за покриването на възможни загуби. Ръководството и собствениците на кредитната организация не са предприели мерки за нормализиране на дейността й", допълват от централната банка.

Преди няколко седмици централната банка отне лицензите на "МастерБанк", средно голяма московска банка. Това беше най-категоричната демонстрация, че гуверньорът Елвира Набиулина е сериозна в намеренията си да спре нарастващите измами и прането на пари в Русия.

От встъпването й в длъжност с лицензите изгоряха общо 14 банки, припомня агенция "Новости".

Банките със съмнителни дейности са основният канал на изтичането на капитали, което според Набиулина миналата година е възлизало на 50 милиарда долара.

Активите на "Инвестбанк" възлизат на 75.6 млрд. рубли (малко под 1.7 млрд. евро), депозитите на граждани са 39.4 млрд. рубли (около 870 млн. евро), съобщана РИА "Новости".

За решението на "Инвестбанк" да открие представителство в България беше съобщено през октомври. Тогава стана ясно, че вместо покупка на дял в българската "Токуда банк", какъвто интерес беше заявен първоначално, руската кредитна институция ще открие представителен офис на ул. "Емил Берсински" №12. Сградата е собственост на "Хайтман България", което бе придобито от Bau- und Liegenschaftsverwaltung, в което Мастюгин има 34%, а съакционери са му някои от обявените около сделката с "Доверие" лица.

Според оценка на руската Агенция за застраховане на депозитите на вложителите в "Инвестбанк" ще трябва да бъдат изплатени общо 29,4 милиарда  рубли (651 млн. евро), а за трите трезора – общо 51 млрд. рубли (1,13 млрд. евро), съобщи днес РИА "Новости".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив