19 Април 2024, 14:21 Днес (8) | Вчера (11)

Банките в Гърция отхвърлят над 45% от проектите за кредитиране

11 Юли 2013 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2013, 09:28
Под лиценза на creativecommons

Икономисти и предприемачи се обединяват около идеята, че парите, отпуснати за рекапитализация на гръцката банкова система, не са достатъчни

Малките и средни предприятия в Гърция държат първо място между страните от еврозоната по процент на отхвърлени за финансиране проекти. Банките отказват да кредитират над 45% от всички предложения за финансиране на реалната икономика. Този процент е два пъти по-висок от средния за страните-членки. От друга страна, лихвите по кредитирането на малките и средни предприятия в Гърция са между 4% и 5% от тези в Германия, Холандия, Австрия и други европейски държави.  Това сочи проучването на Центъра за изследвания и прилагане на нови политики (КЕПП), цитирано от електронното издание GRReporter.

Причината за това, според наблюдатели, се дължи на няколко фактора. Единият е нереално високите гаранции, които банките искат при отпускане на кредит. Другият е високите лихвени проценти, а третият - изключително строгите условия, които банките поставят за погасяване на задълженията. Според КЕПП, проучването доказва популярната в страната народна мъдрост, че “в Гърция ти дават заем, само ако докажеш, че не ти трябва”.

Икономисти и предприемачи се обединяват около идеята, че парите, отпуснати за рекапитализация на гръцката банкова система, не са достатъчни. Цената на държавното и частното кредитиране трябва да падне допълнително, за да може да се задвижи гръцката икономика.

“Банковата рекапитализация не е достатъчна за възстановяване на дейността на гръцката финансова система”, заяви председателят на Атинската търговско-индустриална камара - Константинос Михалос.

На същото мнение е и бившият министър на финансите Янос Пападониу, който е и ръководител на КЕПП. “Очевидно е, че политиките, които бяха приложени в Гърция, се провалиха”, заяви Пападониу. “Страната ни представи изключителна пунктуалност по отношение на фискалната консолидация и съкращенията, но се показа неспособна да изпълни задължителните структурните реформи”. Той подчерта, че нито либерализацията на пазара, нито приватизациите, още по-малко модернизирането на държавния апарат не са били приложени на практика, което е довело до задълбочаване на кризата.

Пападониу призна, че са направени значителни подобрения за състоянието на бюджетния баланс, като дефицитът е почти занулен, но това е направено за сметка на размера на външния дълг и на заетостта. Той подчерта, че подобряването на конкурентоспособността на страната е резултат само от вътрешната деноминация с намаляването цената на труда, което не е довело до желаното привличане на нови инвестиции.

“Уроците на Америка няма да е зле да станат урок и на Европа”, заяви Пападониу. Той посочи, че САЩ е разбрала още в началото на световната финансова криза през 2008, че стабилността на банките е решаваща за икономическото развитие на страната. Затова държавното управление напълно пренебрегва бюджетния дефицит и влива стотици милиарди долари в рекапитализацията на финансовите институции, част от които дори временно национализира. След като банките са стабилизирани, те започват отново да вливат средства в пазара, задействат механизма на икономиката и дават възможност на предприятията да произвеждат и да създадат нови работни места.

Икономистите на КЕПП подчертават, че Брюксел и най-вече Германия настоява за погрешна формула за възстановяване на гръцката икономика. Те смятат, че момента за обединение на европейската банкова е назрял, както и финансирането с еврооблигации. Това ще гарантира паричен поток с ниски лихвени проценти, които ще активират икономическия растеж.

Според бившия финансов министър, докато Германия настоява за фискалната консолидация пред прилагане на реални мерки за стимулиране на икономическия ръст, Старият континент и в частност Гърция няма да може да се възстанови от сегашната икономическа криза.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив