29 Март 2024, 17:16 Днес (12) | Вчера (11)

Банките в Русия завладяха застрахователния пазар2

01 Юли 2016 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2016, 09:57
Getty Images

Кредитните организации смениха посоката на предлагане от кредитно застраховане към инвестиционно животозастраховане

Миналата година се оказа преломна за пазара на банковото застраховане в Русия. Банките, които загубиха значителна част от печалбата от продажбата на застраховки, свързани с кредитирането, практически напълно компенсираха това с продажбата на алтернативни продукти, в частност, по инвестиционно животозастраховане. От това най-много спечелиха финансовите групи, в които има и застрахователна компания, и банка. Така те заработиха и продължават да печелят не само от продажбата на своите застраховки, но и от реализацията на застрахователни продукти, които нямат връзка с кредитната организация.

По данни на рейтинговата агенция RAEX, обемът на пазара на банковото застраховане през 2015 год. е паднал с 0,5% до 213 млрд. рубли. Най-голям дял в банковото застраховане традиционно заема застраховането на кредитополучатели и на ипотекирани имоти. Без тази формалност кредитът в банката може да не бъде получен или пък може да бъде бъде даден, но с много висок лихвен процент. Миналата година обаче този източник на печалба намаля забележимо. Промяната дойде заради екстремното повишение на ключовата ставка на Централната банка през 2014 г., след което банките в началото на миналата година забавиха отпускането на нови кредити. В резултат на това кредитното застраховане на дребно, което бе двигател на застрахователния пазара и генератор на приходи и печалба в продължение на години, отбеляза осезаем спад с 20,5%.

Общият обем приходи от банковото застраховане обаче намаля само с половин процент заради продажбата на некредитни застраховки, които отбелязаха рекорден ръст от 42,5%.

В некредитното банково застраховане през 2015 г. основни направления в дейността на застрахователите в страната станаха инвестиционното животозастраховане, което прибави 76% до 49,3 млрд. рубли; смесеното животозастрахован, което достигна 16,7 млрд. рубли (+11,1%), както и имущественото застраховане на частни клиенти – 7,8 млрд. рубли (+55,4%).

Некредитното банково застраховане се превръща в значим сегмент в структурата на пазара, е мнението на анализаторите от RAEX. Неговият дял се увеличи от 27,1% за 2014 год. до 38,8% за 2015 год., а делът на кредитното застраховане на дребно отбелязва спад от 61,1% за 2014 год. до 48,8% за 2015 год.

Експертите прогнозират, че това не е таванът на растежа. За тази година очакванията са за ръст на банковото застраховане от поне 20 на сто, като генератор на този растеж се очаква отново да бъдат животозастраховането на заемополучатели, както и некредитното застраховане.

Първото тримесечие на годината бележи ръст и на потребителското, и на ипотечното кредитиране.
Много динамично се развива и инвестиционното животозастраховане, чиито продукти активно се предлагат през банковия канал за продажби. Имайки предвид това, прогнозара за ръст от 20% изглежда напълно реалистично, коментира Екатерина Двойникова от застрахователната компания СОГАЗ.
И според Екатерина Литвинова от застрахователна компания МАКС локомотив на растежа през 2016-та ще бъде некредитното застраховане на физически лица, а основното направление ще е инвестиционното животозастраховане.

Другият познат локомотив на застрахователния пазар — автомобилното застраховане, отново започна да буксува след увеличението на тарифите миналата година. По данни на руската Национална агенция за финансови изследвания (НАФИ), моторните видове застраховки остават най-голият сегмент по бруто приходи, но комбинираната щетимост по "Гражданска отговорност" расте вече трето тримесечие и изтрива ефекта от ръста. Делът на ГО нараства значително през миналата година заради ръста на тарифите, посочва управляващият партньор в НАФИ Павел Самиев. Останалите видове застраховки, освен животозастраховането, бележат стабилен спад.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив