17 Юни 2024, 04:57 Днес (0) | Вчера (0)

Баталиите между SICO и AIG навлязоха в нова фаза

19 Октомври 2005 13:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Напрежението между лидера в световното застраховане American International Group Inc. и някогашното му подразделение - Starr International Co. (SICO) ескалира тази седмица, след като SICO заведе контрадело в криминалния съд в Манхатън, предаде АР.

Напрежението между двете компании е заради притежаваните от SICO акции (310.8 млн.) и корпоративни облигации на AIG на стойност $19 млрд.

Базираната в Дъблин, Ирландия SICO в момента се ръководи от напусналия заради скандал бивши президент и изпълнителен директор на AIG Морис Грийнбърг.

По този начин и с лично притежаваните от семейството на Грийнбърг книжа на AIG, бившият бос се оказва един от най-големите акционери в американския застраховател .

В началото на април стана ясно, че Морис Грийнбърг е прехвърлил на съпругата си Корийн пакет акции на AIG на стойност $2.2 млрд., като това е станало четири дни преди да напусне поста си в корпорацията.

Най-вероятно прехвърлянето им ще позволи на Морис Грийнбърг да запази книжата, доколкото г-жа Грийнбърг със сигурност не е взимала участие в машинациите, за които е разследват съпруга й и не се намира под подозрение от страна на властите в страната, е коментирал пред агенцията бившият федерален комисионер Кристофър Бебел.

American International Group свали от длъжност Грийнбърг, заради разследването на главния прокурор на Ню Йорк Елиът Спитцър срещу застрахователя на 14 март.

Сменен беше и финансовият директор. На поста на Хауърд Смит беше назначен Стивън Бенсингър.

Броени дни след това - на 5 април, Главната прокуратура на Ню Йорк, ръководена от Елиът Спитцър постигна извънсъдебно споразумение ("civil resolution") с американския застрахователен American International Group Inc., която за последно беше разследвана за "съмнителни" капиталови трансфери и проблеми в счетоводната отчетност.

"Бордът на директорите както и сегашното ръководство на застрахователя разбраха най-накрая, че трябва да съдействат на разследването", е заявил Спитцър, цитиран от агенцията. Той е посочил още, че се надява постигнатото споразумение да бъде "ултимативно изпълнено".

Спитцър и регулаторът на финансовите пазари в САЩ - Securities and Exchange Commission разследваха транзакции на компанията, повлияли върху счетоводния баланс. Компанията в средата на февруари представи отчета си, според който пазарната й капитализация е в размер на $57 млрд.

По-конкретно Спитцър разследваше отношенията между AIG и Starr International Co., която притежава около 12% от капитала на застрахователя и която прехвърляше щедри компенсации на ръководителите на AIG.

В края на март тази година American International Group Inc. потвърди, че редица ключови ръководители, включително изпълнителният директор Мартин Съливан, са били извадени от Съвета на директорите на Starr.

Тяхното изваждане от топ-мениджмънта на Starr автоматично разреши някои проблеми, но според Спитцър, основният негатив за застрахователя остава фактът, че бившият изпълнителен директор на AIG, който напусна преди броени дни, е мажоритарен собственик на Starr International Co. и като такъв е решавал какви финансови стимули да раздава преди време на мениджмънта на лидера в световното застраховане.

Разследването на счетоводната отчетност на American International Group Inc. разшири географията си, достигайки до Ирландия, където регулаторът потвърди, че е помагал на разследването на властите в САЩ в течение на последните няколко месеца.

Това разследване е било насочено към отношенията между AIG и подразделението на Berkshire Hathaway Inc. - General Re Corp. и нейната дъщерна компания (притежава 90% от капитала й), базирана в Дъблин - Reinsurer Cologne Re.

В съобщението, което беше оповестено тогава, шефът на регулатора на финансовите пазари в Ирландия - Irish Financial Services Regulatory Authority - Лиъм О`Райли, се посочва, че "Ирландия активно разследва дейността на Reinsurer Cologne Re, за да гарантира, че всички необходими мерки са взети".

AIG оповести, че води вътрешно разследване за опит да бъдат взети без разрешение документи от сградата на компанията на Бермудите, а в неделя в писмо до акционерите, Съливан е посочил, че компанията е информирала за това съответните власти в САЩ.

"Работим в тясно сътрудничество с регулаторния орган и другите власти в страната и гарантираме, че всеки наш служител изпълнява политиката на AIG за пълно сътрудничество с властите".

Също снощи двете водещи рейтингови агенции на Wall Street - Morgan Stanley и Smith Barney повишиха оценката си за емитента, след като миналият четвъртък понижиха рейтинга на компанията.

Morgan Stanley повиши рейтинга до "overweight" от "equal weight", а Smith Barney до "buy" спрямо "hold."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив