05 Май 2024, 10:35 Днес (1) | Вчера (0)

Безпилотните коли ще прекроят драстично автомобилното застраховане

18 Август 2016 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 август 2016, 10:10

Със сигурност автомобилите без водачи ще проявят нови рискове и застрахователите ще трябва да се съобразят с тях

Безпилотните автомобили набират все по-голяма популярност в САЩ , а и по целия свят. Интерест към тях е огромен и се очаква към 2020 година те да станат достъпни за широка част от хората. Това ще снижи и тяхната цена. В момента безпилотният автомобил на Google достига $75 хил. Ако технологията бъде усъвършенствана достатъчно и търсенето на такива возила се увеличи, няма да е изненада, ако цената им падне до $4-5 хиляди, надяват се експерти. Според наблюдатели от американската компания IHS Automotive, към 2035 г. по пътищата в света ще се движат близо 21 млн. безпилотни автомобила, годишните продажби на самоуправляемите транспортни средства ще надвишат 600 хиляди, а в следващите 10 години ще нарастват средно с 43% годишно. Други експерти считат, към 2040 год. 75% от световния автопарк ще бъде съставен от автономни автомобили. Прогнози сочат, че делът на личните автомобили ще намалее от 87% до 58%, а ще се увеличи процентът на фирмените возила.

Ще променят ли застраховането самоуправляемите коли и как?
Неотдавнашно проучване на KPMG сочи, че 85% от мениджърите на застрахователните компании все още считат, че появата на автомобили без водачи няма да окаже съществено влияние върху застрахователния бизнес през следващите 10 години.
В същото време обаче, според застрахователи, разпространението на безпилотни автомобили ще доведе до намаляване на нещастните случаи при ПТП. Прогнозите в тази насока са за спад на аварийността с 80%. Тъй като безпилотните возила са много по-безопасни от тези с шофьори, това ще доведе и до намаляване на разходите за застрахователите. За миналата година застрахователните компании в САЩ са получили от автомобилистите застрахователни премии за над $200 млрд. Това е една трета от приходите от имуществено застраховане в Америка. Намалената щетимост със сигурност ще прекрои картата в автомобилното застраховане. Въпросът е с колко.
Застрахователи считат, че в процеса на използване "умните" машини ще проявят свои рискове. Така основа за разчета на стойността на полицата ще стане не възрастта на водача и липсата на катастрофи в предходен период, а надеждността на автомобила, неговата уязвимост от хакерски атаки, качеството на спътниковата връзка в районите на използване на транспортното средство. Вече се говори за въвеждане на различни нови модели за изчисляване стойността на застраховката. Един от тях е моделът "нулева вина", при който при ПТП с безпилотно возило щетите се покриват от застраховките на другите участници в пътния инцидент. Разбира се, има и несъгласни с този модел. Според тях, отговорността не трябва да се сваля от безпилотния автомобил, а трябва да се вмени на производителя. Така, според тях, няма да се стига до безкрайни съдебни дела с всякакви субекти. За други застрахователи, ако на производителите бъде вменена отговорност за пътните инциденти, това ще промени съществено картината на световното автомобилно застраховане. Със сигурност дебатът тепърва предстои.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив