04 Май 2024, 00:08 Днес (0) | Вчера (0)

Бизнес и синдикати срещу увеличаване на данъчната тежест в проектобюджета

29 Октомври 2015 13:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 октомври 2015, 15:48
thinkstockphotos.com

Бизнесът ще настоява и за повече пари за образование и за премахване на промените в основните данъчни закони

Бизнес организациите категорично не приемат избрания подход за актуализация на тазгодишния бюджет, който, според тях, ще осигури средства за сектори без реформи, като посочват МВР и отбраната, предаде БНР. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обяви, че не се приема и заложеният ръст за сектор отбрана догодина: "Особено разходи за въоръжаване, които са за сметка, може да се каже, на всичкото отгоре и на нов дълг. За сметка на това, образованието и науката са недофинансирани сектори ние подкрепяме увеличаването на разходите там, но те не трябва да свързани само с нарастване на заплатите. Бихме искали да видим повече грижа за техническото образование, за природо-математическите науки, включително за държавни стипендии за тези сектори, тъй като има остър недостиг на пазара на труда".

Димитър Бранков от БСК поиска допълнително финансиране за БАН през следващата година: "Нивата на заплащане на млади учени, на специалисти с висше образование там са на нивата близки до минималната работна заплата. Така че, колегите от БАН предлагат, и ние считаме за напълно обосновано, да се осигури масирано финансиране и възстановяване нивото още от 2016-та година. Това ще изисква в порядъка на около 20-24 милиона лева".

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България настоява за повече средства за ваучери през 2016 година: "Тази година ваучерите свършиха в края на септември, догодина вероятно ще свършат юли-август, тъй като тази практика, която е изключително полезна и положителна се разширява, но за съжаление лимитът седи на едно и също място. Нашето предложение е лимитът да бъде увеличен на триста милиона за следващата година".

По-рано в предаването "Преди всички" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предупреди, че догодина икономиката ни няма да расте с толкова бързи темпове, колкото е предвидено в макрорамката.

От своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов поиска повече пари за възнаграждения в ключови сектори за страната ни.

"Правителството пропусна възможността да премахне дефицита в хазната с актуализацията на бюджета за тази година, която ще бъде направена през финансовата рамка за 2016-а, коментира в "Преди всички" Васил Велев: Последните няколко години, въпреки ръста на БВП, поддържаме не малки дефицити, от което нараства външният дълг."

Бизнесът ще настоява за повече пари за образование и за премахване на промените в основните данъчни закони. Това е, на практика, увеличаване на данъчната тежест чрез частично ползване на данъчен кредит за автомобили и недвижими имоти над 5000 лева. Не виждаме решение на дългогодишния проблем за такса "битови отпадъци". Принципът – замърсителят плаща, каза още Велев.

Работодателите са против и въвеждането на акциз върху пропан-бутана, докато синдикатите категорично се противопоставят срещу данък "вредни храни": Ние ще предложим тази мярка да бъде търсена чрез намаляване на ДДС върху храните, уточни Манолов.

Догодина ръстът на икономиката няма да надхвърли 2%, а напротив – ще се ограничи около 1,3 до 1,5 на сто.

Така Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)  не одобри  проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.  Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин посочи по повод искането на работодателите да не плащат първите три дни болнични, че трябва да се търси решение, но то не е в прехвърлянето им изцяло към НОИ, а в посока да се ограничат злоупотребите.

Вицепремиерът е на мнение, че системата, която в момента съществува за договаряне на минималните осигурителни прагове, не е добра и трябва да започнат разговори още тази година за промяната й, като се обсъди кои икономически параметри да влияят върху определянето на праговете, в които няма договореност. Калфин припомни позицията си за необходимост от засилване на двупартитния диалог и предложението синдикати и работодатели да договарят минимални заплати по браншове.

КТ "Подкрепа" се обяви против замразяването на социални плащания в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване. Президентът на синдиката Димитър Манолов коментира по време на заседанието на тристранния съвет, че не могат да подкрепят бюджет, в който прекалено често се среща "запазва се".

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица отново се запазва в размер на 7,20 лв., припомни заложеното в проектобюджета на ДОО Манолов. По думите му на месечна база това прави около 150 лв., или едва 50 на сто от линията на бедност. КТ "Подкрепа" предлага минималното дневно обезщетение за безработица минимум да се удвои.

Според синдиката е наложителна и актуализация на гарантирания минимален доход, който е базов за определяне на месечни социални помощи и е в размер на 65 лв. от 2009. Актуализацията му е наложителна, а твърденията, че е разточително висок, са цинични, каза Манолов

Според КТ "Подкрепа" обезщетението за отглеждане на малко дете (майчинство между 1-ва и 2-ра година) трябва да е не по-малко от минималната работна заплата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив