24 Април 2024, 07:02 Днес (0) | Вчера (6)

Бизнесът: Велчев ограничава данъчни стимули за фирмите

19 Януари 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

От МФ твърдят, че указанието за ползване на 0% данък върху печалбата е полезно

Указанията на Министерството на финансите относно Закона за корпоративно подоходно облагане в частта му за "нулевия данък печалба" противоречат на чл. 61д от закона. Това означава, че указанията са противозаконни и при евентуални съдебни спорове ще се приемат за недействителни. Това пише в официалното становище на Българската търговско-промишлена (БТПП) палата до министъра на финансите Милен Велчев.Представители на БТПП, БСК, Съюза на работодателите и БИБА твърдят, че указанията поставят нереални условия пред фирмите и те не могат да се възползват от облекчението. Проблемът бе поставен на заседание на СИР преди Нова година и икономическият министър Лидия Шулева обеща съдействие на фирмите. От пресцентъра на Министерството на икономиката обясниха, че предприемачите водели директни разговори със зам. финансовия министър Стамен Тасев за решаване на проблема.
"Ако правителството иска да въведе стимули за българския и чуждия бизнес, указанието на финансовото ведомство трябва да се преработи", каза за в. "Сега" зам.-председателят на БТПП Цветан Симеонов. Според него няма обяснение защо чак в края на годината фирмите, които искат да ползват облекчението, са били уведомени, че всичките им активи трябва да са в региона с висока безработица и по каква причина паричните средства са изключени.Като се има предвид, че според Закона за счетоводството в кръга на активите се включват още краткосрочните вземания и финансовите активи, нормално е да се предположи, че в значителен брой от случаите активите на фирмата няма да бъдат в региона с висока безработица, смятат в палатата.Според експертите тълкуването на понятието "активи" в указанието няма връзка със законовата норма, няма и логичен аргумент. Според работодателите на закона противоречи и тълкуването, според което в понятието "обекти, подлежащи на деклариране по ДПК", се включват освен производствените и търговски обекти още и седалището и адресът на управление.
Основната цел на стимулите е да насърчава заетостта, а това може да бъде постигнато и без дружеството работодател да е регистрирано в района с голяма безработица, категорични са предприемачите.Указанието създава недвусмисленото впечатление за стремеж към ограничаване на лицата, които могат да ползват отстъпката за данък печалба, категорични са бизнесмените.

КОНТРА
Указанието улеснява прилагането на тази преференция. Чрез него се избягват възможните спорове между фирмите и данъчната администрация, обясниха хората на Милен Велчев.
Законът за корпоративното подоходно облагане определя условията, на които трябва да отговарят данъкоплатците, за да ползват облекчението. Указанието било издадено, за да отговори на множеството въпроси на фирмите.
Указанието не поставя по-ограничителни условия от тези в закона, а облекчава прилагането на преференцията, твърдят от ведомството. По закон от нулевия данък могат да се възползват само изрядните данъкоплатци, които в рамките на цялата година нямат задължения и лихви за неплащане в срок.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив