24 Април 2024, 17:26 Днес (12) | Вчера (6)

Бизнесът: Сивата икономика е 30%

25 Септември 2015 15:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2015, 15:50
Под лиценза на creativecommons

Над 30 на сто е делът на сивата икономика в България, което нарежда страна на първите места в ЕС по този показател

Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ Кирил Домусчиев на кръгла маса в рамките на националната кампания "Бизнес на светло за по-добро бъдеще!", предаде БТА. 

Домусчиев изрази надежда законодателната и изпълнителната власти да предприемат промени, чрез които да се редуцира в следващите години този процент и страната да постигне поне средноевропейско равнище на сива икономика. Той отбеляза, че деловите среди не може само да разчитат на законодателната и изпълнителната власт и контрола им на проявите на това негативно явление. 

Контролът трябва да го правим и самите ние, обърна се председателят на КРИБ към участниците във форума. 

"1 трилион евро са укритите данъци в ЕС според ЕК, а при дял от 30 на сто на сивата икономика у нас, 25 милиарда лева от брутния продукт са сив оборот", каза на свой ред президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

По думите му е необходимо да се разграничат понятията сива икономика, черна икономика и контрабанда и неформалната икономика. 

С черната икономика трябва да се бори непримиримо властта, ние с бизнеса трябва да се борим със сивата икономика, а неформалната икономика трябва да бъде легализирана, а не убивана, допълни лидерът на КНСБ. 

Димитров посочи, че за последните 10 години в България е имало около 300 по-значими мерки за справяне със сивата икономика, но те са имали краткотраен ефект и делът на сивата икономика е почти един и същ в началото и края на периода. 

Според него добрите мерки се нуждаят от по-категорична и системна обществена кампания. Най-важно е да бъдат минимизирани сивите потоци, ако няма как бизнесът да генерира сиви обороти, и сивите плащания ще намалеят, допълни той. Според него огромният източник на сиви обороти са обществените поръчки, като поне 6-8 милиарда лева на година публични пари влизат в бизнеса през ЗОП. 

КНСБ съвместно с КРИБ ще предложи нов проект, който да подпомогне 100-те най-големи български компании да разпространят техните добри практики на корпоративно управление, спазване на условия на работа, данъчни режими към техните основни подизпълнители. 

КНСБ предлагат там, където има отказ от договаряне на минимални осигурителни доходи, НАП да провери доколко работодателите се на светло. Въвеждането на ваучерите за услуги също ще изсветли икономиката, смята Пламен Димитров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив