27 Април 2024, 05:41 Днес (0) | Вчера (11)

Бизнесът е разочарован от данъчните трансформации

30 Септември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Пак ще затягаме коланите, прогнозира синият Муравей Радев

Бизнесът е разочарован от промените в данъците за следващата година, подготвени от финансовото министерство. Отлагането на обещанието данък печалба да бъде намален на 20% е лош знак за инвеститорите, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. Според него инвеститорите ще пострадат най-много от неспазването на поетия от правителството ангажимент, защото са планирали вложенията си, разчитайки на очакваното намаление на данъчната тежест.
Плановете на финансовото министерство са догодина данък печалба да падне само с 1,5% - до 22%, а таблицата за облагане на личните доходи изобщо да не се променя. Бизнесът не одобрява и това отстъпление. Първоначалният ангажимент на министерството бе догодина необлагаемият минимум да бъде повишен от 110 на 120 лв. месечно, а ставката за най-ниските облагаеми доходи да се намали от 15 на 12%. Стопанската камара приветства отпадането на идеята по закона за обществени поръчки да се освободи вносът на МВР и Министерството на отбраната, което щяло да е в ущърб на родните производители. "Все още няма яснота какво ще се случи с пътния данък, който се плаща за колите. Знаем само, че за тировете ще се въведе винетна система", обясни Тебеян.
Днес последните идеи за промени в данъците на финансовото министерство ще бъдат обсъдени на заседание на Националния съвет по данъчна политика. Очаква се браншовите и работодателските организации да дадат своите становища и препоръки. Най-вероятно министерството ще внесе проектите с промени в Министерски съвет следващата седмица.
"Не мога да коментирам промените в данъчните закони, докато не видя какви законопроекти ще бъдат внесени в парламента", коментира вчера шефът на бюджетната комисия и депутат от НДСВ Иван Искров. Рамадан Аталай от ДПС обясни, че още не е насрочено съвместно заседание на ръководствата на партиите от мнозинството, на което ще бъдат обсъдени за пореден път промените в данъците и бюджетът за 2004 г.
"Трябва да се запознаем с всички промени в данъците, които предлага финансовото министерство, за да видим дали има промяна във философията на облагане или не", коментира Румен Овчаров от БСП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив