19 Април 2024, 15:48 Днес (9) | Вчера (11)

Бизнесът пак настоява НОИ да плаща първите три дни болнични

18 Март 2015 16:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2015, 13:39
Под лиценза на creativecommons

Четирите национално представителни работодателски организации подновяват искането си първите три дни от болничния лист да се изплащат от фонд "Общо заболяване и майчинство" на Националния осигурителен институт вместо от работодателя

В писмо до вицепремиера и министър на труда Ивайло Калфин  Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, стопанската камара и търговско-промишлената палата напомнят, че това задължение беше вменено на бизнеса като временна антикризисна мярка през 2010 г. Тогава се прие, че работодателят трябва да изплаща 70% от надницата на служител  за първите три дни от отсъствието му от работа вместо само за един ден. 

Четирите организации настояват минималният осигурителен доход за земеделските  производители постепенно да се изравни с този на самоосигуряващите се. Поставя се за пореден път и въпросът за това, че държавните служители и работещите в специалните ведомства не плащат лични осигурителни вноски, както всички останали работещи, а тяхната част се поема от държавата.

Нова идея е максималният осигурителен доход на нараства по швейцарското правило - като се отчита поравно ръстът на инфлацията и на средния осигурителен доход като се взимат данните от 2 години по-рано (пример, първа индексация през 2017 г. с коефициент от 2015 г., втора индексация през 2019 г. с коефициент от 2017 г. и т.н.). 

Според работодателите трябва да отпадне възможността, ако човек се осигурява на повече от едно основание, 4 години осигурителен стаж да му се зачитат за пет. 

В писмото се предлага още да се въведе многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система, както и възможност за осигурените в универсални и професионални фондове да избират дали да получават от тях пожизнена пенсия, срочна пенсия или да вземат парите си наведнъж или разсрочено.

Те повтарят и по-старите си искания за запазване на тристълбовия модел на пенсионно-осигурителната система система, изчистване на системата от плащания с характер на социално подпомагане, радикална промяна при инвалидните пенсии, отделяне в самостоятелен фонд на приходите и разходите за осигурените от силовите ведомства, отмяна на втора категория труд и нови критерии за първата категория. 

Работодателите заявяват, че не подкрепят част от предложенията на работната група по пенсионна реформа, между които въвеждането на ежегодно служебно преизчисляване на пенсиите за придобит осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането; изплащането на обезщетения за безработица (в минимален размер за срок от 12 месеца) на дългосрочно безработните, на които не достигат 2 години до пенсия. Вместо това, работодателите предлагат за тях  да се приложи схема за ранно пенсиониране при намален размер на пенсията.

Бизнес сдруженията подкрепят повишаването на тавана за максимален размер на получаваните една или повече пенсии от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход, както и възможността лицензираните пенсионноосигурителни дружества да учредяват и управляват доброволни фондове за безработица и/или професионална квалификация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив