20 Април 2024, 01:06 Днес (0) | Вчера (10)

Бизнесът се оплаква от недостиг на инженери, мениджъри и квалифицирани работници

10 Юли 2013 10:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2013, 10:10

Недостигът на персонал с подходящите умения е проблем навсякъде по света

Недостигът на персонал с подходящите умения в световен мащаб се усеща и в България. 54% от работодателите у нас се борят за запълнят позиции, в сравнение със средно 35% в глобален мащаб. За сравнение, в световен мащаб най-силно изразена е тенденцията в Япония (85%), а най-слабо в Ирландия и Испания (3%).

В региона ЕМЕА България (54%) е на второ място след Турция (58%).

Това сочи годишното проучване за недостига на таланти, провеждано от Manpower България. Страната ни участва за трета поредна година в проучването.

Глобалният недостиг на таланти продължава да се засилва, като бележи най-високото равнище от времето преди глобалната икономическа криза досега.
Работодателите в България имат най-големи трудности при запълването на позиции за инженери, мениджъри и квалифицирани работници.

Трудността при запълване на позиции в България постепенно нараства, като през 2011 трудности отчитат 42% от работодателите, през 2012 - 51%, а през 2013 повече от половината -  54%. Значителна тенденция е и фактът, че в трите поредни години инженерите са начело на класацията за най-трудните за запълване позиции. Топ 3 на най-трудните за запълване позиции остава сравнително без промяна – инженери, мениджъри и квалифицирани работници, което показва постоянен недостиг за такъв персонал. Силното търсене за инженери може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират към високотехнологични методи на работа.
„Обезпокоителен е фактът, че само 19% от работодателите в ЕМЕА и 18% от българските работодатели считат, че недостигът на таланти ще има голямо влияние върху способността на техните компании да посрещат нуждите на своите клиенти. Същевременно 52% от българските работодатели отчитат, че причината за недостига на таланти е липсата на технически умения. Най-често използваната (47%) от българските работодатели стратегия за справяне с недостига на таланти е общи практики по отношение на човешките ресурси (people practices), следвана от обучението на на настоящия персонал (27%)“, според Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

По-задълбочен поглед върху резултатите на глобалното проучване разкриват, че недостигът на таланти е проблем навсякъде по света – но най-силно се проявява в Япония (85 процента от работодателите), Бразилия (68%) Индия (61%), Турция (58 %) и Хонг Конг (58%). Работодателите в Ирландия (3 процента), Испания (3 процента), Южна Африка (6 процента), Холандия (9 процента) и Чехия (9 процента) са страните, в които е най-малко вероятно работодателите да срещат недостиг на таланти.
Проучването показва, че в глобален мащаб най-трудните за запълване работни позиции са квалифицираните работници, инженерите и търговските представители – без промяна спрямо миналата година. Работодателите отчитат, че счетоводителите и финансистите, както и мениджърските позиции също са все по-трудни за попълване.
Въпреки, че признават влиянието на недостига на таланти върху техния бизнес, впечатляващите 22 процента от работодателите не променят подхода си, за да идентифицират нови начини да се справят с недостига. ManpowerGroup днес разкри също и нов доклад, The Great Talent Shortage Awakening: Actions to Take for a Sustainable Workforce, който изследва няколко стратегии, които HR лидерите могат да следват, за да засилят конкурентносбособността на своята организация за следващите години.  Те включват идентифициране и привличане на нови таланти, създаване на култура за развитие на таланти, прилагане на рамката Teachable Fit, за да “произведат” таланти в унисон със своите бизнес нужди, и подобряване на сътрудничеството с образователните институции, така че да осигурят това завършващите да са готови за пазара на труда.
“След години, в които говорят за недостиг на таланти, резултатите от проучването показват, че работодателите вече виждат отражението върху бизнеса, което се случва, когато талантите са недостатъчно,” каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия. “Бизнес лидерите са приели, че недостигът на таланти е дългосрочно предизвикателство и са готови да предприемат действия за разрешаването му, те просто имат нужда от насоки.”

Най-трудните за запълване работни места в ЕМЕА са за квалифицирани работници, инженери и търговски представители. Работодателите в Турция (58%). България (54%) и Румъния (54%) и Израел (50%) най-трудно намират необходите таланти, докато работодателите в Ирландия (3%) Испания (3%), Холандия (9%) отчитат най-малко трудности.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив