29 Март 2024, 14:11 Днес (8) | Вчера (11)

Близо 1,7 млн. лева разкрити при Варненската ТЕЛК далавера

19 Февруари 2019 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 февруари 2019, 17:23

В схемата са участвали шестима души, петима от които лекари

Специализираната полицейска операция на служители от ГДБОП и под наблюдението на Специализираната прокуратура разкрири задържа шестчленна организирана престъпна група, ангажирана в схема за неправомерно издаване на ТЕЛК решения.

Петима от участниците са лекари, сред които председателят на една от експертните комисии, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски граждани, които имат българско гражданство. Това съобщи Лидия Манолова, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство и допълни, че при спецоперацията са задържани общо 45 души.

Към момента към наказателна отговорност са привлечени шестима. Разпитани са 31 свидетели, ползватели на такива ТЕЛК решения, 15 от тях - пред съдия. Извършени са 45 претърсвания и обиски, като в двама от лекарите са открити суми от около 20 000 лева, а в банкови касети – съответно близо 1 400 000 лева и 270 000 лева. Иззети са много експертни решения, които предстои да бъдат анализирани. Доказателствата ще бъдат анализирани с цел да се прецени дали и други ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. Задържаните са със 72-часова мярка за неотклонение. Утре ще бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за вземане на постоянна мярка "задържане под стража".

Прокурор Манолова разясни схемата, по която са действали участниците в престъпната група: предлагали са на хора възможност за получаване на инвалидни пенсии и други следващи от това облаги срещу заплащане в размер на 1500-2000 лева. "Пациентите" са били изпращани при лекари от организираната престъпна група – травматолог, невролог, рентгенолог, на които са съобщавали парола. Последвало уточняване на диагнозата, а подготвените документи били изпращани в ТЕЛК.

Директорът на ГД "Борба с организираната престъпност" главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че реалната работа по случая е започнала през май м.г., след постъпила информация в териториалния сектор "БОП" във Варна за хора, осъществяващи посредническа дейност при получаване на неправомерни ТЕЛК решения. В хода на предприетите действия те са установени - двамата братя сирийци, единият от които е кардиолог. Двамата не са осъществявали пряк контакт с лекарите, а са ползвали други посредници, доверени хора. В началото на оперативната работа, за четири месеца са установени над 200 души, придобили такива ТЕЛК решения. Във веригата често са използвани и хора, вече придобили такива решения от ТЕЛК комисии, за да привличат нови "клиенти".

Заместник главният прокурор Иван Гешев припомни, че преди повече от месец министър-председателят и главният прокурор възложиха извършване на наказателноправен анализ за престъпления във връзка с придобиване на инвалидни пенсии. Съвместната дейност на МВР и прокуратурата не е кампанийна. За периода 2017-2018 година в този сегмент са образувани 46 проверки и досъдебни производства, а от началото на тази година - 44. Има конкретни резултати, работата продължава интензивно.

МВР и прокуратурата ще направят всичко възможно за пресичане на схемите за източване на държавни средства, категоричен бе главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той посочи, че в съвместните действия участват ГДНП, ГДБОП и областните дирекции. На базата на данни, предоставени от НОИ, са установени областите с най-голям процент ТЕЛК решения. Извършена е огромна по обем работа, проведени са беседи със стотици хора, прегледани са множество документи. Директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски уточни, че почти 400 души, на които са отпускани пенсии, са разпитани. След успешните реализации в няколко области, по тази линия са започнали и действия на територията на Софийска област.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив