14 Май 2024, 21:38 Днес (11) | Вчера (12)

Близо 30 шофьори станаха по неволя пешеходци през уикенда

23 Януари 2017 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 януари 2017, 16:27
МВР, илюстративна снимка

При проверка на тези шофьори на пътя се оказало, че или са без шофьорски книжки, или са употребили алкохол

Около 30 шофьори са били свалени принудително от автомобилите им и са станали по неволя пешеходци само за последните 2 дни, след като на 21 януари влязоха в сила промените в Закона за движение по пътищата. При проверка на тези шофьори на пътя се оказало, че или са без шофьорски книжки, или са употребили алкохол. Това съобщи, цитиран от бТВ, председателят на транспортната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев.

На 7 от заловените в събота шофьори номерата са били свалени в София, на един - в Хасково, и на още трима - във Видин, Ловеч и Варна. Друг водач пък е бил заловен без книжка и отново е трябвало да прибере автомобила си с пътна помощ, тъй като е бил наказан на шосето, съобщи в. Монитор. Първа глоба в размер на 1000 лева съставиха и катаджии на водач, влязъл в забранен участък, в който е бил извършван спешен ремонт на водопреносната мрежа в столичния квартал "Бенковски".

Според Христо Радков, председател на МЕНСА, новите глоби няма да променят броя на загиналите. Тенденцията през последните години е да се увеличават санкциите, но и загиналите, посочи той в студиото на бТВ. Според Радков, проблемът с многото жертви по пътищата у нас е, че се кара със скорост, несъобразена с пътните условия. Това е причината за 36% от катастрофите с жертви, уточните председателят на МЕНСА.

Пред БНР комисар Бойко Рановски, шеф на "Пътна полиция", обяви, че през 2016 година близо 30 хиляди души са заловени да шофират, без да имат книжка.

ИНСМАРКЕТ припомня някои от най-важните промени в закона.

Глобите за превишена скорост се уверилачат двойно

Ако водач кара в населено място със скорост по-висока от 31 до 40 км/ч,  глобата му вече е 400 лв. (досега беше 200 лв.); ако превишаването е над 40 км/ч, глобата е 600 лв. (досега беше 300 лв.); а за превишаване на скоростта с над 50 км/ч, глобата става 700 лв. и отнемане на шофьорската книжка за три месеца. За всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50км/ч глобата се увеличава с 50 лв.
Освен това се спира от движение за 1 месец колата на собственик, който е превишил максимално разрешената скорост в населено място над 50 км/ч.

Извън населено място глобите съответно са: 300 лева – за превишаване от 31 до 40 км/ч (досега беше 150 лв.); 400 лева – за превишаване от 41 до 50 км/ч (досега беше 200 лв.); 600 лева – за превишаване над 50 км/ч (досега беше 300 лв.). За всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв.

При шофьорите от обществения транспорт и тези, които превозват опасни товари, глобите за превишена скорост са съответно: 500 лева (за превишаване от 31 до 40 км/ч); 800 лева (от 41 до 50 км/ч); 1000 лева (за над 50 км/ч), плюс три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като и тук за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв.

Сериозни са наказанията и за пияните шофьори

Според новите разпоредби, който кара с над 0,5 промила концентрация на алкохол в кръвта (установено с медицинско изследване или с техническо средство), или управлява под въздействието на наркотици или техни аналози, както и ако откаже да бъде тестван, ще му бъде отнета книжката, като срокът е до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 18 месеца.
Без книжка за 6 месеца ще остане и който шофира с алкохол в кръвта над 0,5 – до 0,8 промила включително, като той ще плати и глоба 500 лв.
Отнемане на книжката за 1 година и глоба 1000 лв. е наказанието за водач, който кара с алкохол в кръвта над 0,8 промила до 1,2 на хиляда включително. При повторно нарушение наказанието е лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 3 години, а глобата е от 1000 до 2000 лв.
Отнемане на книжката за 2 години и глоба 2000 лв. грози и шофьор, който откаже да му бъде извършена проверка за алкохол или наркотици (или техни аналози) с техническо средство, или който не се подчини на предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му или наркотични вещества или техни аналози.
Освен това  ще бъде спирана от движение за срок до 1 месец колата на собственик, който допуска или предоставя управлението на МПС на лице, употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда, наркотични вещества или техни аналози.
Ще бъде прекратявана регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година на собственик, който управлява МПС, употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да му бъде извършена проверка с техническо средство  или не изпълни предписанието за медицинско изследване.

Вземат книжката при гонки

Новите промени въвеждат наказания и за собственици на коли, и за шофьори. За собствениците е предвидено спиране на автомобила от движение за 3 месеца, ако се установи, че собственикът организира гонки или допуска такива, или ако даде колата си за участие в подобни състезания. 
Шофьорите пък ще се разделят с книжката си за 1 година и ще бъдат наказвани с глоба от 3000 лв., ако участват в гонки. За повторно нарушение наказанието е вземане на книжката за 3 години и глоба 5000 лв.
Табелите с регистрационния номер и част 2 на свидетелството за регистрация на автомобила се отнемат със съставянето на акта.

Наказания за каране в насрещното

Любителите на силни усещания, които карат в  платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път ще бъдат наказвани с отнемане на шофьорската книжка за срок от 3 месеца и с глоба 1000 лв. При повторно нарушение наказанието е лишаване от документ за правоуправление за 6 месеца и глоба 4000 лв.

При шофиране без книжка

Наказанията за шофьор без книжка са: прекратяване регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до една година, ако собственик управлява превозното средство без шофьорско свидетелство, или вдигане на колата на трупчета за срок до 1 месец за собственик, който е дал колата си да я кара лице без шофьорска книжка.

Взмат книжката и при навлизане в затворен път

Последно депутатите приеха санкции и за навлизане на превозно средство в участък с временна забрана заради метеорологичните условия. Промените бяха провокирани от Пътна полиция заради откази на шофьори да се съобразят със забраната по време на големия сняг. Припомняме, тогава автобус с японски туристи затъна в преспите, а шофьор на ТИР влезе в пререкание с пътни полицаи заради забрана да се движи. Депутатите приеха, че се отнема книжката за срок от 3 месеца и се глобява с 1000 лева водач, който откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението при въведена временна организация на движението или временна забрана за движение.
С лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец и с глоба от 300 лева ще бъде санкциониран водач, който навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство при въведена временна забрана за движение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив