27 Септември 2024, 17:59 Днес (0) | Вчера (0)

Близо 40% от кредитите в Кипър не се обслужват

14 Юли 2014 15:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юли 2014, 15:52
Под лиценза на creativecommons

Необслужваните заеми в Кипър са в размер на близо 45% от общия размер на кредитите, или 27 млрд. евро, според последните данни на Централната банка

Проблемът за тяхното намаляване остава решаващ фактор за стабилизацията на банковия сектор в страната, затова той е в центъра на започващата днес мисия на тройката /Европейска комисия, Европейска централна банка и Международен валутен фонд/ в Кипър. Ще бъдат обсъдени също така преструктурирането на финансовия сектор и бюджетът за 2015 г. 

Представителите на тройката пристигат в Никозия днес, а официалните им срещи започват във вторник. Мисията ще продължи две седмици, като през втората ще се обсъжда на политическо ниво петата актуализация на меморандума между тройката и правителството на Кипър. 

Предишната мисия на международните кредитори през месец май приключи с оценката, че трите най-важни предизвикателства пред страната са да се намали размерът на необслужваните заеми, като се продължи по пътя към фискална стабилизация и се завършат необходимите за това реформи. Сега на първо място в дневния ред се поставят необслужваните заеми. 

Банковата система ще бъде и този път под специалното наблюдение на тройката заради предстоящото провеждане на стрес-тестове на финансовите институции. Това наложи увеличаване на капитала на Банката на Кипър и Хеленик Банк. Търсенето как да се съберат необходимите допълнително 1 млрд. евро за Банката на Кипър се превърна в истинска сага. 

Тя дори предизвика шефа на Централната банка Христала Георгаджи да постави ултиматум на Съвета на директорите на банката – или да вземат решение за увеличаването на капитала, или да подадат оставки. Тройката ще отчете и закъснението в законодателното решаване на въпроса за ипотечните кредити и прехвърлянето на недвижимо имущество, дадено като обезпечение от големи длъжници. 

Законът трябваше да влезе в сила от юли, но приемането му бе отложено от парламента. Реформите в здравеопазването и публичната администрация също са на дневен ред. При предишната мисия бе уточнена "пътната карта” за провеждането на здравната реформа, сега тройката ще провери нейното изпълнение. 

През юни, в резултат на дадената добра оценка от тройката през месец май, Еврогрупата реши на Кипър да бъде отпуснат следващият транш от 600 млн. евро, а Международният валутен фонд одобри 86 млн. евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив