22 Май 2024, 01:13 Днес (0) | Вчера (4)

Болничната помощ трябва да се преструктурира, според обсъждан от кабинета доклад

10 Октомври 2012 15:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 октомври 2012, 15:16
Под лиценза на creativecommons

Преструктурирането на болничната помощ трябва да включва намаляване на броя на леглата за активно лечение и разкриване на повече легла за долекуване и продължително лечение

 

Болничната помощ в България е в състояние да задоволи потребностите на хората, но въпреки че има достатъчно леглова база, медицински персонал и административни структури, е необходимо вътрешно преструктуриране на сектора.

Това са част от изводите, които съдържа Годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия през 2011 г. Документът беше в програмата на днешното заседание на Министерския съвет.

Преструктурирането на болничната помощ трябва да включва намаляване на броя на леглата за активно лечение и разкриване на повече легла за долекуване и продължително лечение, както и на легла за краткотраен престой и хосписи, препоръчват експертите, съставили отчета. "Преструктурирането трябва да стане при ясно категоризиране и териториално разпределение на болничните заведения".

Данните, на чиято база са очертани здравните тенденции за България, са компилация от изследвания и статистики на НСИ, Националния център по обществено здраве и анализи, Евростат, СЗО, научни и социологически проучвания.

Анализът очертава запазване на основните тенденции от последните години както по отношение на здравно-демографските показатели, така и на рисковите за здравето поведенчески фактори и факторите на околната среда.

Регистрирано е слабо нарастване на средната продължителност на живота, но все още остава с шест години по-ниска от тази за Евросъюза.

Най-висока е смъртността вследствие на онкологични и сърдечно-съдови заболявания, както и на състояния, възникващи в перинаталния период (времето до седмия ден от раждането на детето).

Смъртността от болести на органите на кръвообращението в България остава двойно по-висока в сравнение с нивата на другите европейски държави.

Като положителната тенденция е посочено намаляването на заболеваемостта от туберкулоза.

Общият брой трудови злополуки и такива с фатален изход също прогресивно намалява, сочат данните от доклада.

Във финансов аспект ресурсите за функционирането на здравната система през 2011 били отбелязали ръст, който обаче остава пренебрежително малък след сравнение на процента, който България отделя от БВП за здраве и този на останалите европейски държави.

В здравната система работят достатъчно експерти, за да бъдат допрени нивата на страните от Стария континент, но ситуацията се характеризира с прогресивно влошаване на възрастовата структура на медицинските специалисти, недостатъчен брой обучаващи се студенти и увеличаване на броя на медицинските специалисти, търсещи професионална реализация извън страната.

Докладът отбелязва, че са налице проблеми, които затрудняват работата на спешната медицинска помощ. Те са свързани основно с недостиг на човешки ресурси и обременяване с неспецифични функции и дейности.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив