29 Март 2024, 17:06 Днес (12) | Вчера (11)

Брюксел поиска от САЩ да поемат задължение за доставки на нефт и природен газ

10 Септември 2014 14:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 септември 2014, 13:14
Под лиценза на creativecommons

САЩ трябва да поемат формално задължение за износ на нефт и природен газ за Европа в рамките на трансатлантическото търговско споразумение, заяви Комисарят по търговията на ЕС Карел де Гухт , цитиран от агенция "Ройтерс"

Противопоставянето между Русия и Запада в следствие на украинската криза катализира опитите на ЕС да прекрати зависимостта си от руския газ, като едно от възможните решения и улесняване на достъпа до природните ресурси на САЩ.

Това ще изисква премахването на 40-годишна забрана за износ от САЩ, което ще намали цените на нефта и природния газ на глобално равнище и ще увеличи натиска върху администрацията на Владимир Путин.

"Трябва възможно най-скоро да постигнем това енергийно споразумение, може би сте забелязали, че има някои промени в Европа", заяви комисар Карел де Гухт пред репортери във Вашингтон. "Не мисля, че Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение ще бъде сключено без такива клаузи", добави той.

ЕС би спечелил много от сделка за доставка на енергоизточници от САЩ, тъй като разликата в цените на между двата континента е почти тройна. По тази парична представителите на ЕС искат в споразумението да бъде включена глава, която гарантира задължението на САЩ към износа на енергоизточници.

Тази силно политизирана тема обаче най-вероятно ще внесе още проблеми в търговските преговори, които покриват много различни теми от земеделие до финанси. САЩ се опасяват, че увеличението на износа може да повиши цените на горивата на вътрешния пазар, което от своя страна ще намали подкрепата за политиците, подписали споразумението и ще нанесе щети на конкурентоспособността на редица индустрии, които ползват много енергия.

Забраната за износ на суров петрол от САЩ датира от 70-те години, когато страната се опитва да съхрани резервите си след ембаргото върху арабските страни. Днес обаче върху САЩ има все по-голям международен натиск да премахне забраната, най-вече от страна на съюзници и партньори, които искат да прекратят търговските си взаимоотношение с Русия.

И Вашингтон, и Брюксел могат да спечелят от скорошното политическо споразумение по въпросите на енергетиката, тъй като това ще изпрати ясен сигнал до Москва, че ЕС иска да се откъсне от зависимостта си от Руския газ и нефт.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив