21 Май 2024, 09:45 Днес (2) | Вчера (11)

Брюксел предвижда контрол върху енергийните сделки на държавите членки

24 Февруари 2015 13:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 февруари 2015, 13:04
Под лиценза на creativecommons

Енергийните сделки на държавите членки на ЕС с трети страни ще трябва да бъдат стриктно разглеждани от Европейската комисия преди подписването им, предвижда проект за стратегията на европейския енергиен съюз, съобщава "Юрактив"

"Активното участие" в газовите преговори би могло да предотврати "нежелан натиск или пазарни изкривявания" в резултат на междуправителствени споразумения с държави, които "не спазват европейските правила", пише още в черновата.

Споразуменията ще бъдат оценявани от гледна точка на съвместимостта им с правилата на европейския енергиен пазар и сигурността на доставките в рамките на "задължителна предварителна консултация" с ЕК. Причината за създаването на подобен европейски контролен механизъм са междуправителствените споразумения, които бяха подписани между Русия и шест държави - членки на ЕС: България, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.

Тези секретни сделки с руския монопол "Газпром" се оказаха в нарушение на правилата на ЕС за държавната помощ и конкуренцията.

"Вътрешното производство на ЕС ще помогне да се редуцира зависимостта на ЕС от внос на енергия", се посочва още в документа. Този проблем ще бъде разрешен чрез приоритизиране на възобновяемите източници, но също така и "неконвенционалните източници на нефт и газ".

Фракингът може да има роля, но само в страните, които са съгласни да го използват и при гарантирана съвместимост с европейските екологични стандарти.

ЕС ще използва "всичките си външнополитически инструменти", за да сключи споразумения с други производители и транзитни държави като Алжир, Турция, Азербайджан, Туркменистан и Иран, Близкия изток и Африка.

Приоритет ще бъде и работата върху Южния газов коридор, чрез който ще бъдат осъществявани доставки от Централна Азия към Европа. Комисията също така ще развие и задълбочена стратегия за съхранение на втечнен природен газ, развивайки енергийната инфраструктура в ЕС, тази система ще позволи ЕС да бъде снабдяван от страни от други континенти, без да е зависим от газопроводи.

След като изграждането на хъбове за съхранение на втечнен природен газ повишиха сигурността на доставките в Северна Европа, стратегията предстои да обхване и Централна и Източна Европа и Средиземноморието.

Друга обмисляна мярка е възможността ЕС да купува колективно газ в моменти на криза, като по този начин се преодолеят монополите в доставките.

ЕС внася 53% от енергията си, сочат последните данни на "Евростат". Това прави общността най-големия вносител на енергия в света.

Публикуването на официалното комюнике на Европейската комисия за енергийния съюз се очаква на 25 февруари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив