03 Май 2024, 04:42 Днес (0) | Вчера (13)

Брюксел събира идеи как да помогне на пострадалите при катастрофи в чужбина

19 Юли 2012 15:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2012, 15:56

Европейската комисия стартира днес обществена консултация с цел оказване на помощ на пострадалите при трансгранични пътнотранспортни произшествия, които в момента вероятно се сблъскват с трудности поради различните срокове за подаване на искове за обезщетение

Около 130 милиона европейци планират да отидат на почивка в друга страна от Европейския съюз през тази година. Около три четвърти от тях ще използват поне веднъж лека кола или мотоциклет, за да стигнат до желаната дестинация. Някои от почиващите неизбежно ще бъдат въвлечени в пътнотранспортни произшествия по пътя или по време на ваканцията си. Но как могат те да предявят искове за обезщетение, ако пострадат при произшествие в страна, различна от тяхната собствена? Къде могат да внесат своите искове? И какви са сроковете за предявяване на иск за обезщетение?

 

Европейската комисия стартира днес обществена консултация с цел оказване на помощ на пострадалите при трансгранични пътнотранспортни произшествия, които в момента вероятно се сблъскват с трудности поради различните срокове за подаване на искове за обезщетение за нанесени вреди в случай на произшествие в чужбина в рамките на ЕС (вж. приложението). Консултацията ще продължи до 19 ноември.

Заместник-председателят и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг заяви: „Всяка година в ЕС стават около 1 милион пътнотранспортни произшествия, като в някои от тях неизбежно са въвлечени посетители от други страни от ЕС. Такова произшествие е стресиращо преживяване за всеки, но то може да бъде още по-лошо, ако на пострадалия бъде отказано дължимото обезщетение поради сложни правила за предявяване на иск. Европейската комисия иска да научи повече, за да можем да предложим истински решения и да осигурим адекватен достъп до правосъдие на всички пострадали. Европейските граждани трябва да се чувстват спокойни, когато използват автомобила си, за да отидат на ваканция в друга страна от ЕС.

Днес различните национални разпоредби създават объркване у пострадалите, които може да пропуснат понякога кратките срокове и изобщо да не получат обезщетение. Целта на консултацията е да се добие по-добра представа за мащаба на проблема и да се оценят потенциалните решения. Инициативата съвпада с по-общите усилия на Комисията да помогне на жертвите на престъпления в ЕС (IP/11/585) и следва неотдавнашното одобрение, което Европейският парламент и Съветът дадоха по предложението на Комисията относно минималните права на жертвите на престъпления (MEMO/12/541).

Възможните решения, които се разглеждат по време на обществената консултация, варират от подобряване на информираността на пострадалите при трансгранични пътнотранспортни произшествия до хармонизиране на преклузивните и давностните срокове (сроковете за завеждане на съдебно дело за нанесени вреди вследствие на произшествие). Консултацията е предназначена за пострадалите при пътнотранспортни произшествия, за всички, които пътуват в чужбина с автомобила си, за практикуващите юристи, застрахователите и всички други заинтересовани лица или организации.

Приблизителните изчисления за броя на хората, въвлечени в трансгранични пътнотранспортни произшествия, се различават, тъй като няма налични централизирани статистически данни. Въпреки това е възможно при най-малко 2 % от пътните произшествия в ЕС да има въвлечени посетители от друга страна от ЕС. Те могат да бъдат почиващи, трансгранични работници (като например шофьори на камион) или лица, които всеки ден пътуват през граница до работното си място.

Европейските пътници, които са жертва на пътно произшествие в друга страна от ЕС, могат да предявят иск за обезщетение за вредите, които са претърпели при произшествието. Всяка страна от ЕС има различни процедурни правила за исковете за обезщетение, с големи разлики между националните разпоредби относно сроковете за предявяване на иск, които могат да варират от 1 до 10 години. Посетителите от други държави членки е малко вероятно да са запознати с тези разпоредби, което създава проблеми по отношение на достъпа до правосъдие за пострадалите.

В някои случаи за пострадалите има дори опасност да не получат обезщетение за нанесените им вреди поради особено късите преклузивни или давностни срокове, приложими в страната от ЕС, където е станало произшествието. Пътниците освен това може да не са запознати с момента на започване или с възможностите за прекратяване на тези преклузивни и давностни срокове.

Започващата днес консултация е част от непрестанните усилия на Европейската комисия да се подобрят правата на гражданите на ЕС. На 9 май Европейската комисия стартира най-голямата досега обществена консултация относно правата на гражданите с цел да установи кои са възможните препятствия, пред които гражданите все още са изправени, когато пътуват в Европа или когато пазаруват онлайн например (IP/12/461). Консултацията ще продължи до 9 септември, а получените отговори ще бъдат директно отразени в Доклада за гражданството на ЕС за 2013 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив