05 Май 2024, 10:18 Днес (1) | Вчера (0)

Булстат ще е единен данъчен и осигурителен номер за фирмите

28 Април 2005 08:49 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Изпълнен е още един ангажимент пред МВФ преди заседанието на борда

Единен данъчен и осигурителен номер ще имат фирмите, след като парламентът прие окончателно закона за Булстат. С това е изпълнен още един от ангажиментите, поет пред МВФ при последната му мисия, преди заседанието на борда на фонда на 18 май т.г. През март председателят на НС Борислав Великов заяви, че ще убеди политическите сили за гласуването на първо четене на новия данъчно-осигурителен процесуален кодекс и изцяло на закона за Булстат, тъй като те са индикативни и знакови за споразумението с МВФ. Законът ще осигури ефективното функциониране на Националната агенция за приходите от 1 януари 2006 г., коментира в интервю за в. Пари Ханс Фликеншилд, ръководител на мисията на фонда за България.
Регистърът Булстат ще бъде единен национален административен регистър. Той ще се води и поддържа от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието. Регистрацията по Булстат ще се извършва в службите по вписванията в окръжните съдилища. Регистърът ще е с безплатен достъп до автоматизирани информационни фондове на Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението. Той ще има връзка и с Националния информационен фонд Български документи за самоличност, регистрите на осигурителите, на занаятчиите, на земеделските производители и други регистри и информационни системи, съдържащи некласифицирана информация. Агенцията по вписванията ще осигурява автоматизирано подаване на информация към данъчната и митническата администрация, към НОИ и към НСИ.
За неизпълнение в срок на задължението за вписване в регистър Булстат на физическите лица ще се налага глоба до 700 лв., а на юридическите лица - имуществена санкция до 1000 лв. От 200 до 500 лв. ще бъде глобата за регистрираните по Булстат, които не посочат кода в документите си, решиха още депутатите.
Българското правителство пое ангажимент пред МВФ за приемане на регистър Булстат още през 1999 г. и то беше вписано като един от структурните критерии по действащото тогава разширено стенд-бай споразумение между страната и фонда. Критерият обаче остана неизпълнен и при следващото 2-годишно стенд-бай споразумение и МВФ неведнъж ни критикуваше за това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив