18 Май 2024, 13:32 Днес (0) | Вчера (11)

Бундесбанк: Германският икономически растеж се засилва

21 Май 2013 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 май 2013, 14:36
Под лиценза на creativecommons

Кризата в Еврозоната обаче продължава да представлява значителен риск

Германската икономика ще се възстанови по-силно през настоящото тримесечие спрямо първите три месеца на годината, но дълговата криза в еврозоната продължава да представлява значителен риск, посочва германската централна банка Бундесбанк в своя редовен месечен икономически доклад.

Банката очаква възстановяване в строителството, след като лошото време забави строителния сектор през зимата. Кредитната институция тя вижда насърчителни сигнали за индустриалния сектор, които да подкрепят икономическите перспективи за растеж.

Комбинацията от силно експортноориентирана икономика и структурни реформи, проведени в началото на предишното десетилетие, помогна на страната в голяма степен да се противопостави на последиците от дълговата криза в еврозоната, която опустоши редица икономики от региона през последните три години, припомня БНР.

Данните, които бяха оповестени през миналата седмица, показаха, че Германия беше единствената основна икономика от еврозоната, която отбеляза растеж през първото тримесечие на годината, макар и с едва 0,1%, след спад с 0,6% в края на 2012-а година. В същото време БВП на еврозоната се понижи с 0,2%, отбелязвайки свиване на икономиката на региона за шесто поредно тримесечие.

Бундесбанк очаква за настоящото (второ) тримесечие "засилване на немския икономически растеж". Банката посочи, че германската икономика не само ще "хване позитивния ефект" от възстановяване на строителния сектор след тежките зимни условия в страната, но и "значителното повишение на новите индустриални поръчки след слабото начало на годината" и това генерира надежда, че ще има повишение на износа и на инвестициите за оборудване - двата традиционни генератора за растеж на икономиката на страната.

Преди дни промишлените поръчки изненадаха финансовите пазари, отбелязвайки солиден растеж от 2,2% на месечна база при прогнози за спад с 0,5%.

Но Бундесбанк отново подчерта, че кризата в еврозоната продължава да представлява значителен риск. В светлината на лошото икономическо положение в значителна част от еврозоната, както и проблемите, свързани със суверенната дългова криза, рисковете за икономиката като цяло остават високи, се посочва в месечни доклад на Германската централна банка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив