20 Април 2024, 00:35 Днес (0) | Вчера (10)

България е включена в Научно-изследователската и образователна мрежа на Югоизточна Европа

10 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Българските университети ще могат да се включат в края на януари тази година в новосъздадената Научно-изследователска и образователна мрежа на Югоизточна Европа SEEREN (South Eastern European Research & Education Networking).


Това стана ясно вчера, 9 януари, по време на тържественото откриване на информационната и комуникационната инфраструктура на проекта в университета "Аристотел" в Солун, Гърция. На него присъства заместник-министърът на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев. Университетите, които ще могат да се включат в SEEREN, трябва да бъдат част от Националната научно-изследователска и образователна мрежа.

Основната цел на форума, който е под патронажа на гръцкото Министерство на развитието, е да се обсъди единодействието на балканските държави във връзка с няколко мегаинициативи за развитието на комуникациите и високите технологии в научната сфера. Чрез стартирането на проекта SEEREN ще се свържат научно-изследователските и образователни мрежи на Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Сърбия и Черна гора, Гърция, Унгария и Румъния. Участниците в конференцията ще представят перспективите за създаването и развитието на Европейската научно-изследователска зона (European Research Area - ERA). Конкретни проекти се очаква да бъдат анонсирани от гръцкия секретариат по изследванията и технологиите, както и от научната програма на НАТО.

От българска страна във форума участват още зам.-министърът на образованието и науката Камен Велев и директорът на Агенцията за развитие на съобщенията и информационни и комуникационни технологии (АРСИКТ) Орлин Кузов. Повече от 200 официални лица присъстват на конференцията, между които, министри, заместник-министри и главни секретари на министерства, ректори, академици и ИТ експерти, спонсори, производители на комуникационно оборудване, телекомуникационни оператори и много други от страните в Югоизточна Европа.

SEEREN е югоизточно-европейският сегмент от мулти-гигабитовата Пан-европейска научно-изследователска и образователна мрежа GEANT. Инициативата се финансира от Европейската комисия, като основен координатор на проекта е Гръцката научно-изследователска мрежа - GRNET, а от българска страна в проекта участва АРСИКТ.

Проектът SEEREN е признат за значителна стъпка напред към намаляването на "цифровото разделение" и интегрирането на научно-изследователските и образователни общности от Югоизточна Европа. Той постепенно става платформа за сътрудничество и интеграция на всички национално научно-изследователски и образователни мрежи в Югоизточна Европа към европейските достижения. Международни проекти като SEEREN не само помагат на участващите страни да решат информационни и комуникационни проблеми, а служат като модел за решаване на различни въпроси и така способстват за каузата за равнопоставеност и демокрация в участващите страни. Благодарение на GEANT и SEEREN широк спектър от съвместни научно-изследователски и образователни дейности за интегрирани научни електронни приложения са вече възможни в региона.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив