29 Септември 2024, 22:31 Днес (1) | Вчера (1)

България е сред страните, които работят за установяване на силна правна защита на интелектуалната собственост

04 Май 2005 17:01 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В доклада на американските експерти се отбелязва, че страната ни трябва да подобри прилагащия се режим за лицензиране на производителите на оптични дискове и матрици за производството им

България е сред страните, които работят за установяване на силна правна защита на интелектуалната собственост и ефективно правоприлагане във всички сфери. Това каза изпълняващият длъжността американски търговски представител Петер Алгоер по повод доклада по раздел "Специален 301" от Търговския закон на САЩ за 2005 г., съобщиха от Министерството на икономиката. В доклада се отбелязва, че страната трябва да подобри прилагащия се режим за лицензиране на производителите на оптични дискове и матрици за производството им, което ще стане с приемането на Закона за административното регулиране на производството и търговията с оптични дискове, матрици и други носители, съдържащи обекти на авторското право и сродните му права.
Вследствие на включването на България в "Watch List" миналата година, българското правителство предприе необходимите стъпки за изваждане на държавата от този списък. В тази връзка представянето на всяка информация, която може да послужи като свидетелство за предприетите действия от страна на българското правителство за решаването на проблемите в областта на пиратството на интелектуална собственост, можеше да окаже въздействие върху решението на USTR в края на април.
На проведените срещи в тази насока непрекъснато се представяха конкретни действия от страна на българското правителство за решаването на проблемите в областта на пиратството на интелектуална собственост. По време на разговорите категорично бе заявена официалната позиция на българското правителство за отчитане на постигнатото по-високо ниво на закрила на интелектуалната собственост у нас през 2004 г. Изразено бе и мнението, че мащабите на пиратство в България не могат да бъдат съизмерими с тези в световен план, включително в редица водещи икономики. В резултат, въпреки получените негативни оценки и оплаквания спрямо нивото на защита на интелектуална собственост, търговският представител на САЩ (USTR) оцени политическата воля за разрешаване на проблема с пиратството, както и усилията на българското правителство.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив