07 Октомври 2024, 01:44 Днес (0) | Вчера (0)

България и Монголия ще си сътрудничат в областта на селското стопанство

11 Август 2005 16:01 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В споразумението са посочени изискванията за издаване и взаимно признаване на фитосанитарните сертификати при внос и износ

Споразумение за сътрудничество в областта на карантината и защитата на растенията между правителствата на България и Монголия одобри правителството, съобщи пресслужбата на МС.
Споразумението е подписано в Улан Батор през април т.г. в рамките на Третата сесия на Междуправителствената българо-монголска смесена комисия за икономическо, търговско и техническо сътрудничество. Документът отразява двустранната заинтересованост от активизиране на сътрудничеството в сферата на селското стопанство. Подписването му е част от изграждането на договорно-правната база на двустранните отношения между България и Монголия. Чрез Споразумението се създават необходимите предпоставки за разширяване на сътрудничеството в областта на карантината и растителната защита и за всички необходими компетентни действия и ефективни мероприятия за предотвратяването на болести, неприятели и вредители по растенията, които могат да бъдат разпространени в резултат на изпълнението на международните и двустранни търговски взаимоотношения.
В документа са дефинирани общите термини, които страните ще използват в двустранните си действия при отстраняване на вредители по растенията, като подробно са представени правата, задълженията и ангажиментите на съответната страна във връзка с контрола и третирането на вредителите.
Посочени са и изискванията за издаване и взаимно признаване на фитосанитарните сертификати при внос и износ. Документът предвижда създаване на работни срещи на експертно и научно ниво, обмен на информация, специалисти и консултации в областта на карантината и защитата на растенията, както и съвместна научно-техническа подкрепа по проекти и работни програми, обмен на научно-технически изследвания и съвместно проучване на научно-технически въпроси.
Компетентен орган за изпълнение на Споразумението от българска страна е Националната служба за растителна защита. Документът ще бъде в сила до присъединяването на България към Европейския съюз, след което ще подлежи на преразглеждане в съответствие със законодателството на Общността.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив