28 Март 2024, 11:14 Днес (5) | Вчера (12)

България - пример за неправомерно раздадени европари, сочат одитори

10 Ноември 2015 16:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 ноември 2015, 15:46
Под лиценза на creativecommons

По програмите за „Икономическо, социално и териториално сближаване" има най-много неправомерно раздадени европари

От тях се ползват новите членки като България, сочи докладът на одиторите на ЕС за 2014 година, цитиран от кореспондента на БНР в Брюксел.

5,7% от разходите изобщо не е следвало да бъдат направени. Причината е, че парите не са използвани в пълно съответствие с правилата на Евросюза.

Основните моменти са представени от председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра пред депутатите от комисията по бюджетен контрол в Европарламента в Брюксел.

В доклада пише, че докладващият общ процент на усвояване на средствата все още е твърде нисък, за да се очаква, че всички ще бъдат използвани. В пет държави, сред които и България, са констатирани особени проблеми. Освен нас проблеми има в Гърция, Испания, Румъния и Словакия. Там нивата на усвояване на европарите е значително под средното за Европейския съюз. В четири от тези страни общият размер на средствата, които все още не са заявени за плащане от бюджета на съюза, варират на 15 на сто, или повече от техните годишни държавни разходи.

В България и още седем държави е установено неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки. С нередовни процедури за договаряне на търговете са свързани шест на сто от изчисления процент на грешки.

Като пример за лоша практика да се плащат пари по програми в земеделието на фирми, които не са отговаряли на изискванията е дадена страната ни. Става дума за мярката "добавяне на стойност" към земеделските и горските продукти, където според одиторите финансирането не е било конкретно насочено. Въпреки че критериите за подбор са били определени, те не са били използвани за насочване на подпомагането. Наличният бюджет не е бил достатъчен, за да се финансират всички допустими проекти. По този начин са платени пари, които надвишават нуждите.

Пред евродепутатите в бюджетната комисия председателят на Сметната палата на ЕС Виктор Калдейра заяви, че Евросъюзът трябва да се справи с финансовото изоставане в различни области. Това е необходимо, за да освободи средства, които да се използват там, където са най-необходими. Калдейра призова за преразглеждане правилата и схемите за отпускане на средствата на правителствата. Изслушването продължава и в присъствието на еврокомисаря по бюджета Кристалина Георгиева.

Европейската сметна палата всяка година прави одит на приходите и разходите от бюджета на ЕС. На 142,5 млрд. евро възлиза общият размер през миналата година. Това означава около 300 евро на всеки гражданин.

Миналата година ЕС има пропилени 6.3 млрд. евро (6,8 млрд. долара), обяви още Сметната палата на ЕС. Одитиращият орган призова Брюксел да направи бюджета си така, че да отговаря повече на сътресения като миграционната криза.

Европейската сметна палата призова за напълно нов подход на начина, по който ЕС използва средствата си, който ще позволи на 28-членния съюз да бъде по-гъвкав и да освободи неизползвани фондове, които да се използват, където е нужно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив