06 Май 2024, 16:52 Днес (0) | Вчера (1)

Българската компания

14 Август 2002 в-к "Застраховател" по статията работи:
A+ A-

Мажоритарният собственик на „Юпитер" „Гарант" - Виена, продаде дела си в застрахователната компания. Смяната на собствеността на „звездния" застраховател бе договорена на 27 юли, а на 29 юли бе извършено и самото разплащане. Така от началото на месец юли ЗК „Юпитер" АД е с нов собственик и това е българската фирма „Маккар".

Мажоритарният собственик на „Юпитер" „Гарант" - Виена, продаде дела си в застрахователната компания. Смяната на собствеността на „звездния" застраховател бе договорена на 27 юли, а на 29 юли бе извършено и самото разплащане. Така от началото на месец юли ЗК „Юпитер" АД е с нов собственик и това е българската фирма „Маккар".
Според споразумението между продавача и купувача новият собственик трябваше освен да плати за акциите на „Гарант" да изпълни и решението за увеличение на капитала. Преди сделката капиталът на „Юпитер" бе 4.9 млн. лв., а сега той вече е 7.5 млн. лева. Акциите на продавача са изцяло изплатени и капиталът е ефективно внесен като по този начин застрахователната компания покрива и даже надвишава всички изисквания по закон за граница на платежоспособност, съобщи специално за в. „Застраховател" изпълнителният директор на дружеството Ася Аксентиева.
Единствената формалност около сделката, която остава да се уреди, е новият собственик да получи разрешение за притежаване на повече от 5% от застрахователната компания. След покупката на основния пакет с акции на „Юпитер" и последващото увеличение на капитала се промени акционерното статукво, като в момента основен акционер с около 82.7% от акциите е „Маккар", вторият по-голе-мина собственик е „Овергаз" с 11.2%, а останалите акционери - юридически и физически лица, притежават около 6.1%.
Веднага след подписването на договора за покупка на акциите на застрахователното дружество мениджърите на „Маккар" са депозирали всички необходими документи в Агенцията за застрахователен надзор (АЗН) с искане да им бъде дадено разрешение за притежаване на повече от 5% от „Юпитер". По закон надзорниците трябва да се произнесат по случая в рамките на два месеца. Според запознати с хода на сделката няма никакви основания АЗН да не разреши на „Маккар" да притежава повече от 5% от застрахователната компания и най-вероятно за това няма да се чака предвиденият в закона краен срок.
Със смяната на собствеността се сложи и край на близо двегодишните драми, които разтърсваха „Юпитер". Първоначално през 1999 г. неправомерно бе отнет лицензът на компанията и това се отрази крайно неблагоприятно на нейния имидж и работа. Въпреки временните трудности мениджърите на дружеството не само че успяха в буквален и преносен смисъл да се преборят за неговото оцеляване, но и започнаха да инкасират много добри финансови резултати. На принципа, че едно зло никога не идва само, приходите на компанията толкова много се увеличиха, че съгласно застрахо-вателния закон, за да отговорят на изискванията за платежоспособност, акционерите на „Юпитер" трябваше да увеличат двукратно капитала на компанията. Освен по-високите обеми на премийни приходи увеличението на капитала се налагаше и от факта, че компанията имаше много висящи плащания и загуби от времето на неправомерно отнетия й лиценз, които тя трябваше да покрие.
По една или друга причина мажоритарният собственик на „Юпитер", австрийската компания „Гарант", не пожела да увеличи капитала на дружеството. Изходът от тази патова ситуация - необходимостта и законовото задължение за увеличение на капитала и нежеланието на мажоритарния собственик да го стори, бе продажба на „звездния" застраховател. Всъщност единствено мажоритарният собственик „Гарант" искаше да продаде дела си в „Юпитер", другите акционери нито искаха да продават, нито искаха да поемат изцяло необходимото увеличение на капитала на застрахователното дружество.
За смяна на собствеността в „Юпитер" се заговори още в края на 2001 година. И тъй като компанията си е извоювала име и позиции на пазара, веднага се намериха и кандидат-купувачи. С обявяването на застрахователното дружество за продан започна и втората част от драмата.
Сред най-сериозните кандидат-купувачи за дела на „Гарант" се яви австрийската застрахователна компания „Винерщетише". Акциите на „Юпитер" обаче бяха венкулирани и в хода на преговорите за продажба един от малките акционери на дружеството Васил Мирчев също пожела да купи обявения за продан дял. Според него „Гарант" трябвало да продаде на него акциите си, тъй като е акционер и е редно обявените за продан акции да бъдат предложени първо на другите съсобственици на дружеството. Боричкането между акционерите на „Юпитер" за това кой има право да купи акциите и това кой на кого пък иска да си продаде дяловото участие продължи също няколко месеца. Логичният завършек на кавгите за акционерно надмощие бе оттеглянето на „Винер-щетише" от сделката. Така въпросът кой ще поеме ангажимента да влее свежи пари в компанията, за да бъдат изпълнени законовите изисквания за платежоспобност, остана открит. Изходът беше ясен - трябва да се търси нов купувач, и то бързо, тъй като Агенцията за застрахователен надзор бе поставил и срок до края на юли да бъдат покрити всички предвидени в закона финансови изисквания от компанията.
За да няма повече сръдни между желаещите да купят „Юпитер" и най-вече да не се пречи по някакъв начин на застрахователното дружество - докато се водят разговори за неговата продажба, мажоритарният собственик „Гарант" покани за преговори всички кандидат-купувачи. Представители на австрийската компания съобщиха, че през последните два решаващи за бъдещето на компанията месеци са разговаряли с трима потенциални купувачи. Първият е бил досегашният акционер Васил Мирчев, освен са се водели преговори с представители на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и накрая с фирма „Маккар". Последният кандидат е избран и за купувач на „Юпитер". Коментар по параметрите и условията, при които е извършена покупко-продажбата на застрахователната компания, бе отказан и от двете страни, като те мотивираха това си решение с формулировката -фирмена тайна.
Новият собственик на „Юпитер" фирмата „Маккар" се занимава основно с търговска дейност, но акционерите в нея имат бизнес, свързан с финансови услуги, а дори и лицензиран застрахователен брокер - „Инстрейд". Досега застрахователният посредник е работил основно с ДЗИ, но след промяна на собствеността на „звездния" застраховател той ще преориентира дейността си. Компанията и в момента има широка агентска мрежа, а всеки брокер с голямо желание си сътрудничи с „Юпитер" заради доказания авторитет и професионализъм на работещите в дружеството. Новите собственици на застрахователната компания загатнаха, че за в бъдеще компанията ще работи в тясно сътрудничество и с една българска банка, но засега запазиха името й в тайна, тъй като условията на сътрудничеството са в процес на договаряне. Според запознати ставало дума за Първа инвестиционна банка (ПИБ), собствениците на която са в много добри бизнесвзаимоотношения с новите собственици на „Юпитер".
Мениджърите на застрахователната компания са насрочили и дата за провеждането на общо събрание на акционерите. Това трябва да стане на 15 септември. На събранието се очаква да бъдат направени кадрови промени в надзорния съвет на компанията. В момента начело на надзорния орган е Николай Карев, шеф на „Гарант" - Виена. Освен него се очаква да бъдат сменени и другите двама членове на надзорния съвет. В Управителния съвет пък не се предвиждат някакви промени, тъй като те бяха извършени 3 дена след сключването на сделката. От стария управителен орган бяха освободени Алексей Рунов и Петьо Кирков, а на тяхно място са избрани Александър Кашукеев и Софрони Атанасов. Председател на УС и главен изпълнителен директор остава досегашният председател на УС Ася Аксентиева. Новият член на управителния орган Александър Кашукеев е известен бизнесмен -председател на Управителния съвет на „Металснаб холдинг", член е на клуб „Възраждане", а освен това участва още в няколко фирми, обществени и браншови организации. Софрони Атанасов пък е бивш главен счетоводител на банка „Биохим", а в момента има собствена фирма и е синдик на няколко дружества.
Собствениците от „Маккар" имат амбициите да развият пълния потенциал на застрахователната компания и да я наложат като водещ застраховател на българския пазар. Според тях добър инвеститор у нас не е само чуждестранният инвеститор, а и всяко добре управлявано българско дружество. Това те ще докажат с новата си компания от тяхната група, а именно „Юпитер".
За шестте месеца на тази година брутният премиен приход, събран от застрахователната компания е 9.633 млн. лева. В сравнение с резултатите от шестте месеца на миналата година има увеличение на приходите с около 43% . Според Ася Аксентиева до края на тази година „Юпитер" ще събере премийни приходи в размер на минимум 22-23 млн. лева, като целта е място в челната шестица и пазарен дял от около 5%. За сравнение през миналата година премийните приходи бяха 15 млн. лв., което е малко под 4% пазарен дял и отреждаше на компанията 8-о място в бранша.
ЗК „Юпитер" АД предлага цялата предвидена в закона гама от затрахователни продукти, без застраховка на релсови превозни средства. Мениджърите на компанията са радостни от факта, че за шестмесечието на тази година чувствително се е снижил относителният дял на автомобилното застраховане в общия портфейл на компанията. За в бъдеще новите собственици на „Юпитер" имат амбицията да обновят изцяло предлаганите от компанията застраховки - едни чрез подобряването на досегашните условия, а други чрез изцяло нови продукти.
Разширяването на кленовата мрежа е също сред приоритетите на новите собственици на застрахователната компания. В момента „Юпитер" разполага с над 30 представителства в София и страната. Плановете на мениджъри и собственици на компанията са да преструктурират основно търговската мрежа и където има пазарни ниши и възможност за бизнес, да открият нови офиси.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив