23 Октомври 2024, 05:22 Днес (0) | Вчера (3)

Бюджетната реформа не може да e за сметка на социалните разходи

22 Октомври 2024 08:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 22 октомври 2024, 11:21

Европейските синдикати призовават Европейската комисия да даде гаранции, че социалните разходи ще бъдат защитени при всяка реформа на бюджета на ЕС. Генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите постигна съгласие за резолюция, определяща червените линии по отношение на реформата на Многогодишната финансова рамка, съобщиха от ЕКП.

Финансирането и политиките за социално, териториално и икономическо сближаване, както и ЕСФ+ трябва да бъдат защитени, а разходите за целите на социалния прогрес трябва да бъдат увеличени, се казва в резолюцията.

Гласуването идва след съобщения, че Комисията планира да намали повече от 500 програми за финансиране на ЕС до само три фонда, които да бъдат администрирани от централните правителства. Това може да повлияе на политиката на сближаване на ЕС, която има за цел да намали икономическите различия между регионите и е инициирана от Жак Делор като част от неговия стремеж за по-социална Европа.

Преди да бъде предложена реорганизация, Комисията ще трябва да се консултира с ЕКП, тъй като са задължени от договорите на ЕС да се консултират с европейските социални партньори по всички предложения относно заетостта и социалната политика.

Конфедералният секретар на ЕКП Теа Джарк коментира: "От нашите дискусии става ясно, че синдикалистите в цяла Европа имат сериозни опасения относно отрицателното въздействие, което предложената реформа на бюджета на ЕС би имала върху работещите хора. Кохезионните фондове, създадени от Жак Делор, осигуряват качествени работни места и повишават жизнения стандарт в частите на Европа, които най-много се нуждаят от подкрепа. Политически това е противоотровата на идеята, че ЕС е централизиран и отдалечен. Профсъюзите няма да подкрепят каквато и да е реформа на бюджета на ЕС да се превърне в заден ход за социални съкращения или да позволи отнемането на средства от региони, които вече нямат ресурси и контрол върху интервенции, основани на нуждите."

Конфедералният секретар Лудовик Воет пък добави: "Комисията трябва да даде гаранции, че социалните фондове няма да бъдат съкратени чрез реформи за строги икономии в рамките на новия семестър на ЕС за икономическо управление. От решаващо значение е да бъде възприет прозрачен и демократичен процес на вземане на решения за тези решения, които имат далечни последици. Прибързано с преструктуриране на своите фондове, точно когато ЕС се подготвя за политическа дискусия относно създаването на постоянен ЕС инвестиционен инструмент рискува да подкопае усилията за преодоляване на пропуските в социалните и климатичните инвестиции."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8021
GBP 2.4796 2.4887 2.3475
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив