06 Октомври 2024, 09:23 Днес (0) | Вчера (0)

Бюджетните организации ще плащат 4% върху приходите си от стопанска дейност

14 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Приходите, който бюджетните предприятия реализират от стопанската си дейност, ще се облагат с еднократен данък от 4%. Това е една от планираните поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), които бяха приети на първо четене в парламента.

Промяната в начина, по който се облага стопанската дейност на бюджетните организации, се прави, за да се избегнат споровете, които досега възникваха с данъчната администрация за начина, по който се разпределят разходите между стопанската и нестопанската дейност. Последният подобен случай беше данъчният ревизионен акт за 13.5 млн. лв., съставен за финансови нарушения в БНТ.

Според данъчните финансистите на обществената телевизия не са разпределяли разходите в съответствие с приходите от стопанската и нестопанската дейност. С промените бюджетните организации, в това число влизат и БНР, министерствата, висшите училища и т.н., ще трябва да внасят дължимия данък всеки месец.

С новите поправки в ЗКПО е предвидено и 50% от корпоративния данък да се преотстъпва на създадените със закон социални и здравноосигурителни фондове, научноизследователски бюджетни предприятия, държавни висши училища, а 20% - на частните висши училища. От догодина застрахователните дружества преминават към облагане по общия ред на ЗКПО. Досега застрахователите плащаха данък върху приходите (намалени с презастрахователните премии) от 7% за общозастрахователните и 2% за животозастрахователните дружества.

Заедно с преминаването по общия ред за общозастрахователните дружества се въвежда допълнителен данък върху премиите, който ще замести досега съществуващия данък върху приходите. Според мотивите на правителството смяната на режима цели постигане на равнопоставеност между данъчните субекти и не се очаква тя да доведе до промяна на цените на застрахователните услуги.

Ставката на корпоративния данък за юридически лица пада от 23.5% на 19.5.

Еднократният данък, плащан върху даренията към образователни, здравни и лечебни заведения, БЧК и др. организации, които фирмите правят, пада от 20% на 15%.

От данък печалба се освобождават лицензираните дружества със специална инвестиционна цел по Закона за дружествата със специална инвестиционна цел.

------------------

Парламентът прие на първо четене Закона за облагане доходите на физическите лица

Народното събрание одобри на първо четене промените в Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ). С предлаганите промени прагът на оборота за облагане с патентен данък ще бъде намален от 75 хил. на 50 хил. лева, като по този начин той да бъде изравнен с този за регистрация по ДДС. Така на практика с патентен данък ще се облагат само фирми, които не са регистрирани по Закона за ДДС.

От облагане с патентен данък отпадат производствените дейности заради голямото им многообразие и невъзможността да се създаде адекватен регламент за облагане с еднократен данък.

Променя се облагането за чуждестранни спортисти, дейци на науката, изкуството и културата за получените от тях доходи от личен труд на територията на страната. От 2004 г. доходите им ще се облагат с еднократен данък от 20% при източника.

Не се предвиждат никакви промени в данъчната таблица за облагане на доходите на физическите лица.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив