29 Март 2024, 15:42 Днес (10) | Вчера (11)

В БТК не щат "Вива венчърс"

19 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Синдикатите казаха "Стоп" на приватизацията за пореден път, защото Николай Василев им спрял премиите

Спиране на сегашната процедура за приватизация на БТК и започване на нова поискаха вчера протестиращи служители на телекома, водени от КНСБ и "Подкрепа". Над 1000 души издигнаха лозунги "Да на приватизацията на БТК, не на "Вива венчърс" и "Оставка на ръководството на БТК".
22 150 от общо 25-те хиляди служители на телекома подписали протестна декларация срещу сделка с "Вива венчърс". Тя бе връчена в президентството и в Министерския съвет. Лидерите на отрасловите синдикати към "Подкрепа" и КНСБ призоваха Симеон Сакскобургготски да поеме лична отговорност за провала на сделката и да разпореди на Агенцията за приватизация да спре продажбата.
От трибуната лидерът на отрасловия синдикат към КНСБ Георги Бочев разкри истинския повод за протеста. Преди месец транспортният министър Николай Василев спрял изпълнението на решение за раздаване на 600 000 лв. премии на служителите на БТК за второто тримесечие. Вестта бе посрещната с мощно освиркване и искания за оставка на вицепремиера. Бочев защити Василев, защото според него и той бил разбрал колко е лошо БТК да се продава на инвестиционни фондове. "В момента само финансовият министър Милен Велчев настоява за такава сделка", обяви Бочев. Протестиращите поискаха и оставката на финансист N1.
Пред БНР Бочев призова БТК да остане българска. И призова тя да се продаде на стратегически инвеститор, без да уточни има ли в България такива.
"Ако изпълним искането и спрем процедурата, синдикатите ще ни обвинят, че няма приватизация. Този сценарий ни е познат от случая с "Булгартабак", коментира вицепремиерът Николай Василев. Пред БНР той заяви, че ако приватизационната процедура за БТК се провали, като принципал на компанията ще предприеме спешни мерки за модернизацията, повишаването на конкурентоспособността на телекома и дори за увеличаване на стойността на компанията.
ШИКАЛКАВЕНЕ "Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев провежда кореспонденция със заинтересованите ведомства по сделката за БТК и уточнява "неща, по които има въпроси". Така избяга от отговорността за липсата на сделка ресорната за приватизацията вицепремиерка Лидия Шулева. "Моята позиция по тази сделка винаги е била една и съща - продажба трябва да има", отсече лаконично Шулева.
АНАЛОГ
Символична стачка обявиха от вчера работниците в ТЕЦ "Бобов дол". Те се обявяват за приватизацията на централата, 100% от акциите на която предстои да бъдат пуснати на фондовата борса. Ако това не бъде направено, от 26 ноември работниците обявяват гражданско неподчинение.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив