05 Май 2024, 16:28 Днес (1) | Вчера (0)

В Исландия ще улавят въглерод от въздуха, за да го правят на камък

13 Октомври 2017 12:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 октомври 2017, 12:26

Газът ще бъде разтворен във вода и ще бъде вкаран на около 1000 метра дълбочина под земята

Швейцарска компания ще започне да извлича въглероден диоксид от атмосферния въздух в Исландия, опитвайки се да превърне газа в камък дълбоко под земята. Това ще е първият тест на скъпа нова технология, предназначена да забави промяната на климата, пише GreenTech.bg.

Инженерният експеримент ще е дело на швейцарската фирма Climeworks заедно с Reykjavik Energy. Експериментът ще струва стотици долари. Целта е да се извлича парниковият газ от природата и да се "закотви” постоянно под земята.

Climeworks планира да изсмуче 50 тона въглероден диоксид от атмосферата в продължение на година. За целта ще използва специални вентилатори и химикали. Това е проект, подкрепен от Европейския съюз.

Газът ще бъде разтворен във вода и ще бъде вкаран на около 1000 метра дълбочина под земята. Там, обясняват от Reykjavik Energy, въглеродът реагира с базалтовата скала и се превръща в камък.

Проектът е пилотен, но надеждата е, че ако е успешен, то евентуалното популяризиране на технологията ще я направи по-евтина.

"Това е проект в малък мащаб, но основната цел е да подготвим мащабиране на технологията”, каза Ян Върцбахер, директор и основател на Climeworks. Според него, това е първият тест в света за въглеродното улавяне от въздуха и превръщане на въглерода в камък.

ЕдА Сиф Арадотир, мениджър на проекта от страна на Reykjavik Energy, казва, че компанията е инжектирала въглерод от геотермалната си централа Hellisheidi под земята от 2007 г. Насам – и въглеродът се превръща в камък в рамките на две години. Това е много по-бързо от досега известното. "Това е много благоприятен за околната среда метод за намаляване на емисиите”, каза тя. По думите й, в много части на света има базалтови залежи.

Все пак, макар че технологията е обещаваща, тя нее магическа пръчица, предупреди Джесика Стрефлър, изследовател в Потсдамския институт за прочване на климата, относно извличането на въглеродния диоксид от въздуха. Правителствата трябва да се съсредоточат най-вече върху намаляването на емисиите, а не върху скъпите инженерни решения за извличане на въглерода, каза тя. "Всеки тон въглероден диоксид, който не излъчваме, означава, че няма да е нужно да го извличаме по-късно”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив