20 Април 2024, 06:50 Днес (0) | Вчера (10)

В Истанбул отново е въведено извънредно положение

18 Юли 2016 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 юли 2016, 09:12

Борисов изрази притеснение от "ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие"

Продължават демонстрациите в подкрепа на правителството и президента Реджеп Таийп Ердоган, засиленото полицейско присъствие и продължаващи арести в Турция след неуспешния опит за преврат, извършен в петък.

Извънредно положение беше въведено отново в Истанбул. По улиците има засилено полицейско присъствие, съобщават информационните агенции, цитирани от БНР.

В рамките на започналото разследване на опита за преврат досега са арестувани 149 полицаи, 70 адмирали и генерали. До снощи съдът постанови 11 от тях да бъдат оставени в ареста. 42 полицаи в югоизточния окръг Батман са били уволнени.

До късно през нощта в цялата страна имаше демонстрации на привърженици на правителството и президента Ердоган.

Пред симпатизанти в Анкара, премиерът Бинали Йълдъръм даде положителна оценка за солидарността на четирите парламентарно представени партии по време на опита за преврат. Той благодари и на турския народ за победата срещу участниците в опита за преврат.

Очаква се днес турските военни, които се приземиха в събота с хеликоптер на летището в Александруполис, да подадат молби за убежище в Гърция. Отговорът се очаква от седмица до 10 дни.

Намиращият се в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за инициатор на опита за преврат, каза, че ще се подчини на евентуално решение за екстрадицията му от страна на американското правителство, предадоха световните агенции. Той отново отхвърли нападките срещу него и обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че няма официално искане от Анкара за екстрадирането на Гюлен в Турция и увери, че Вашингтон ще разгледа такава молба, ако се представят ясни доказателства за съпричастност на Гюлен към осуетения преврат.

Същевременно вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Съединените щати са отказали убежище на командващия турската военновъздушна база "Инджирлик" генерал Бекир Ерджан Ван, обвинен от властите в Турция, че е замесен в неуспешния опит за държавен преврат. Турски медии вече съобщиха, че генералът е задържан заедно с други офицери.

В Гърция се очаква да бъдат подадени молбите за убежище на осемтте турски военни, които се приземиха с хеликоптер в Александруполис, часове след опита за преврат.

В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов изрази притеснение от "ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя в съседна Турция". Единственият разумен подход към търсене на истината е справедливият съдебен процес, а отговорът на събитията в Турция трябва да бъде "законен, демократичен и спазващ всички човешки права".

Събитията в Турция от последните дни, тероризмът и миграцията са сред основните теми в насроченото за днес заседание на Съвета по външни работи на Европейския съюз.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив