Мощностите са предвидени за първична и вторична преработка на около 2 000 тона биосертифицирана продукция
Бившата “Мебелна къща” в Пазарджик отвори врати вече като предприятие за преработка и съхранение на биосертифицирани горски и култивирани плодове “ЕКОВИТА”. За официалното откриване в Пазарджик
бяха и двамата италиански собственици на комбината – братята Андреа и Антонио Ригони. Предприятието е част от холдинга “RIGONI DA ASIAGO”, който има дъщерни дружества освен в Италия, също и в
Япония, и САЩ, съобщи изданието pa-media. Пред гостите управителят на предприятието Илия Немски сподели, че идеята за него датира още от септември 1993 год, когато за пръв път е предложил на
братята Ригони да инвестират в преработвателна база за плодове и зеленчуци. През 2002 г. е закупена сградата от “Търговска къща инвест”АД и започва работа по проекта за изграждане на
предприятието.
В завършената първа фаза от оборудването на комбината са вложени 4.5 милиона лева. Инвестицията по проекта, реализиран с финансовата подкрепа на програма Сапард през настоящата година е на обща
стойност 3 милиона 314 хиляди лева. В действие са пуснати две камери за охлаждане на продукцията при 0° С и една за дълбоко замразяване при –25° С. Мощностите са предвидени за първична и вторична
преработка на около две хиляди тона биосертифицирана продукция. В предприятието през активния сезон ще се разкриват до 120 работни места, а през зимата постоянно заетите ще бъдат около 15.
Догодина ще започне оборудването на цеха за конфитюри с капацитет 10 хиляди бурканчета за час или 200 хиляди бурканчета от 330 грама за денонощие. Такава производителност поставя това на пръв
поглед сравнително малко предприятие сред най-големите в този бранш в страната, смята ръководството му. В момента дружеството обработва 400 дка земя, върху които произвежда основно ягоди. Други две
хиляди декара, предимно в района на Монтана, вече са подготвени за производството на биосертифицирана продукция – изминал е тригодишният период за конверсия на почвата. Експериментира се и с
отглеждането на зелен фасул, грах, бамя, домати, а от плодовете- малини и къпини. С инсталираните производствени мощности предприятието може да започне износ на замразен полуфабрикат. Предвижда се
капацитетът на хладилните складове при –25 ° С да достигне 6 хиляди тона.
Откритото в Пазарджик предприятие е третото, собственост на братята Ригони, в България. Другите две се намират в Добрич- за преработка на пчелен мед с капацитет 3 хиляди тона и за производство на
дамски блузи с капацитет 30 хиляди броя месечно.