16 Юни 2024, 21:07 Днес (0) | Вчера (0)

В пазарджишката “Ековита” започва преработката на биосертифицирани плодове и зеленчуци

07 Септември 2004 10:47 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Мощностите са предвидени за първична и вторична преработка на около 2 000 тона биосертифицирана продукция

Бившата “Мебелна къща” в Пазарджик отвори врати вече като предприятие за преработка и съхранение на биосертифицирани горски и култивирани плодове “ЕКОВИТА”. За официалното откриване в Пазарджик бяха и двамата италиански собственици на комбината – братята Андреа и Антонио Ригони. Предприятието е част от холдинга “RIGONI DA ASIAGO”, който има дъщерни дружества освен в Италия, също и в Япония, и САЩ, съобщи изданието pa-media. Пред гостите управителят на предприятието Илия Немски сподели, че идеята за него датира още от септември 1993 год, когато за пръв път е предложил на братята Ригони да инвестират в преработвателна база за плодове и зеленчуци. През 2002 г. е закупена сградата от “Търговска къща инвест”АД и започва работа по проекта за изграждане на предприятието.
В завършената първа фаза от оборудването на комбината са вложени 4.5 милиона лева. Инвестицията по проекта, реализиран с финансовата подкрепа на програма Сапард през настоящата година е на обща стойност 3 милиона 314 хиляди лева. В действие са пуснати две камери за охлаждане на продукцията при 0° С и една за дълбоко замразяване при –25° С. Мощностите са предвидени за първична и вторична преработка на около две хиляди тона биосертифицирана продукция. В предприятието през активния сезон ще се разкриват до 120 работни места, а през зимата постоянно заетите ще бъдат около 15.
Догодина ще започне оборудването на цеха за конфитюри с капацитет 10 хиляди бурканчета за час или 200 хиляди бурканчета от 330 грама за денонощие. Такава производителност поставя това на пръв поглед сравнително малко предприятие сред най-големите в този бранш в страната, смята ръководството му. В момента дружеството обработва 400 дка земя, върху които произвежда основно ягоди. Други две хиляди декара, предимно в района на Монтана, вече са подготвени за производството на биосертифицирана продукция – изминал е тригодишният период за конверсия на почвата. Експериментира се и с отглеждането на зелен фасул, грах, бамя, домати, а от плодовете- малини и къпини. С инсталираните производствени мощности предприятието може да започне износ на замразен полуфабрикат. Предвижда се капацитетът на хладилните складове при –25 ° С да достигне 6 хиляди тона.
Откритото в Пазарджик предприятие е третото, собственост на братята Ригони, в България. Другите две се намират в Добрич- за преработка на пчелен мед с капацитет 3 хиляди тона и за производство на дамски блузи с капацитет 30 хиляди броя месечно. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив