02 Май 2024, 09:46 Днес (2) | Вчера (0)

Великобритания може да е сред първите държави, които ще ратифицират Договора за присъединяване на България към ЕС

16 Март 2005 11:07 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Вицепремиерът Пламен Панайотов е на посещение в Лондон.

Великобритания може да е сред първите държави, които ще ратифицират Договора за присъединяване на България към ЕС. Това станало ясно от срещите на вицепремиера Пламен Панайотов с държавния министър за Европа Денис Макшейн, с председателя на смесения парламентарен комитет по европейска интеграция на двете камари на британския парламент лорд Дабс и с лорд-канцлера Фалконър – държавен секретар по конституционните въпроси. Панайотов е на посещение във Великобритания в контекста на започналата процедура по даване на съгласие от Европейския парламент за подписване на Договора за присъединяване на България към ЕС, уточниха от правителствения пресцентър. Очаква се Европейският парламент да изрази своята воля на 13 април. Това съгласие е задължително условие, за да може договорът да бъде подписан на 25 април 2005 г.
Ранното ратифициране от британския парламент на Договора за присъединяване на България ще бъде ясен знак към останалите държави-членки на ЕС, тъй като от 1 юли Великобритания поема председателството на Европейския съюз. До този момент Великобритания е оказвала изключително голяма подкрепа за членството на България в ЕС. За първи път от Лондон министър-председателят Тони Блеър обяви 1 януари 2007 г. като възможна дата за присъединяване на България към ЕС.
Вицепремиерът Панайотов обсъди с британските си събеседници и делото срещу българските медици в Либия, съобщиха още от пресцентъра на МС. От британска страна е била изразена категорична готовност да защитава българската позиция пред либийската държава и либийския ръководител Муамар Кадафи. В Лондон е дадена висока оценка на правителствената стратегия за ангажиране на всички международни институции в подкрепа на българската кауза. Ще направим всичко възможно българските медици да се върнат в родината си колкото може по-скоро, е заявил Денис Макшейн.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив