25 Април 2024, 01:59 Днес (0) | Вчера (12)

Велчев и Шулева преговаряха с Алексей Кудрин за кешово връщане на 14.5 млн. долара руски дълг към България

23 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Руският вицепремиер е повдигнал въпроса за визовия режим за руските туристи

В рамките на Световния икономически форум в Давос министърът на финансите Милен Велчев и вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева проведоха среща с вицепремиера и министър на финансите на Русия Алексей Кудрин. На нея са били обсъдени няколко основни теми – дългът на Русия към България, проблемът с Иракския дълг и възможността за привличане на повече руски туристи.
Министър Велчев е повдигнал въпроса за уреждане на остатъка от руския дълг към България. От него 24 млн. долара са договорени за погасяване чрез военни доставки, а 14.5 млн. долара – за погасяване в стоки. По отношение на тези 14.5 млн. долара двамата са стигнали до констатацията, че трудно могат да се намерят стоки, които да удовлетворяват изискванията и на двете страни. Затова министър Велчев и вицепремиерът Кудрин са се разбрали да започнат разговори за погасяване на този остатък в брой.
На срещата са били координирани позициите на двете страни по въпроса за Иракския дълг. Русия също е крупен кредитор на Ирак. Двете делегации са се обединили около позицията, че при решаването на въпроса трябва да се вземат предвид интересите на кредиторите в голяма степен, а от друга страна – че иракската икономика е достатъчно добра за производство и износ на петрол в бъдещи години и би трябвало да се разсрочат дълговете за по-дълъг период от време. “Интересите и на Русия и България са еднопосочни по отношение реализирането на възможно най-голяма част от иракския дълг”, коментира след срещата министър Велчев.
В рамките на срещата е била обсъдена и възможността за увеличаване броя на руските туристи в България. Вицепремиерът Кудрин е посочил, че много руски туристи пътуват в Европа и е от взаимен интерес част от този поток да се насочи към България. Руският вицепремиер е повдигнал въпроса за визовия режим.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив