23 Юни 2024, 05:44 Днес (0) | Вчера (0)

Взривеният тролейбус в Русия е застрахован в „РЕСО-Гаранция” (видео)

30 Декември 2013 12:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 декември 2013, 12:13
Newsru.com

Отговорността на превозвача „Метроелектротранс” пред пасажерите на взривения тролейбус във Волгоград е застрахована в руската компания „РЕСО-Гаранция”

Застрахователят на взривения в Русия тролейбус ще изплати обезщетение, независимо от факта, че става дума за терористичен акт, който по правило не влиза в обсега на застрахованите рискове по стандартни полици.

В закона не е посочено категорично дали застраховката покрива риск от тероризъм, но от Националния съюз на застрахователите на отговорност в Русия смятат, че щети от подобно събитие също трябва да бъдат ликвидирани.

Така на роднините на загиналите ще бъдат изплатени по 2,025 млн. рубли, а на ранените – до 2 млн. рубли (61 хил. долара).

Властите са завели дело по два члена от руския наказателен кодекс – 205 (терористичен акт) и 222 (незаконно притежаване на оръжие).

"Отчитайки трагедията и социалната значимост на подобно застраховане, компанията взе решение максимално оперативно да изплати обезщетенията”, е заявил пред руската преса заместник шефът на "РЕСО-Гаранция” Игор Иванов.

Вторият за 24 часа атентат в транспортната система на руския град Волгоград е дело на мъж самоубиец. Останките му са открити и изпратени за генетичен анализ, съобщи официалният представител на Следствения комитет Владимир Маркин.

Установено е, че мощността на взривното устройство е била 4 килограма тротилов еквивалент.

Експлозията е била толкова силна, че тролеят е буквално разкъсан, а прозорци на близката 5-етажна сграда са избити.

По официални данни към 11 часа българско време жертвите са 14, включително две деца, а ранените са 28.

В града са взети допълнителни мерки за сигурност, не работят големи търговски центрове, а по улиците ще патрулират казашки отряди и групи на доброволци. Местната полицейска академия е преминала на оперативно управление на началника на регионалната полиция.

 

 

"Интерфакс" съобщи първоначално, че мъжът, взривил тролея, е роден във волжката република Марий Ел и се казва Павел Печьонкин. Малко по-късно агенцията се извини и коригира новината с уточнение, че става дума за предполагаемият извършител на атентата на гарата във Волгоград, станал ден по-рано.

Печьонкин е работел като фелдшер в "Спешна помощ", като през 2011г. е приел исляма, сближил се е с ислямски радикални елементи и през пролетта на 2012г. е заминал за Кавказ.

"Родителите му Николай и Фаназия са били през септември в Дагестан да го търсят в град Буйнаск. След като не го открили, те записали видео обръщение към сина си, който по това време е приел мюсюлманското име Ансар Ар-руси (в свободен превод - Руснакът, последовател на пророка - бел.ред.), след което са прибрали у дома си", разказва още източникът.

Бащата е дал кръв за ДНК анализ, който да потвърди дали наистина става дума за Печьонкин.

Република Марий Ел е разположена на река Волга и е с население от около 700 000 души. Етническите руснаци са малко над 45% и заедно с мари (41.8%), татари (5.5% и други националности (7.6%) живеят на територия от 23 400 кв. километра.

Волгоградската гара, която беше взривена вчера е застрахована от компаниите "Согаз” и ЖАСО.

 

В полицата има специална клауза за покриване на рискове от тероризъм. Лимитът на отговорност е 100 млн. рубли (3,055 млн. долара).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8246
GBP 2.4796 2.4887 2.3142
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив